Vesti iz zemlje

31.01.2017. 21:25

N1

Autor: Nova Ekonomija

Vuk Jeremić: Sramota me je koliko nam je loše

Predsednik CIRSD i budući kandidat za predsednika Srbije je u Pressingu izjavio da će u drugi krug predsedničkih izbora zajedno s Vučićem. 

Kaže Srbija nikad nije bila bliže personalizaciji države i vlasti, što je uradio Vučić, da je spoljna politika amaterska, a da i nju vodi premijer. 

„U Srbiji stvari idu u pogrešnom možda i opasnom pravcu, i ovo je jedan od poslednjih trenutaka da to zaustavimo – to je razlog zašto sam odlučio da uđem u trku“, kaže Jeremić dodajući da svojim znanjem i iskustvom može da doprinese tom cilju.

Misli da su ovi predsednički izbori jedna vrsta raskrsnice sa koje vode dva puta – jedan ka ubrzanom okončanju apsolutne personalizacije vlasti i cementiranja partizacije države, a drugi vodi ka dovođenju bilo kakve normalnosti, 

„Ja to kandidujem, jer zajedno treba da izgradimo jednu razvijeniju i pravedniju Srbiju, dostojanstvenije predstavljenu u svetu. Mislim da je ovo raskrsnica i pitanje referenduma. Referendum – da li hoćemo dalje ovako, da li nam je danas dobro i da li hoćemo nešto drugo…“, kaže on.

Na pitanje zbog čega nije govorio na kritički način o zbivanjima u Srbiji prethodnih godina, Jeremić navodi da bi to bilo neprimereno, jer je bio u kampanji za mesto generalnog sekretara UN.

„Podsećam da sam 2012. godine u lice Vučiću rekao da se nadam da neće doći na vlast, jer smatram da će izdati sve kao što je izdao Vojislava Šešelja“, kazao je Jeremić. 

Ali, kako je dodao, usledila je kampanja za generalnog sekretara UN, koja je trajala od 2012. godine, ne samo poslednjih devet meseci, pa je stoga smatrao da je neprimereno da komentariše unutrašnje prilike bilo koje zemlje članice UN, pogotovo svoje.

Ipak, naglašava da je izuzetno kritičan prema načinu na koji se vodi država. 

„Mislim da je mnogo dramatičniji  problem – od toga ko sedi u Vladi – kako izgleda danas javni sektor koji je poslednjih godina doživeo cunami Vučićevih kadrova…“

On je naveo da je slika i prilika Vučićevih kadrova bio Miša Vacić: 

„Hiljade i hiljade takvih ljudi dobija državni  posao u Srbiji… To su Vučićevi kadrovi“.

Osvrnuo se i na sastav Vlade Srbije: 

„Opis Vučićevog ministra počinje i završava se na Aleksandru Vulinu. Mislim da je on najbolja personifikacija ključnih karakteristika ministara Vučićeve vlade, osim možda jedne – nije kupio diplomu i nije prepisao doktorat, u tom polju od njega ima većih štihova, ali to je danas slika i prilika onoga koji vodi Srbiju“.

Upitan o razlici između Borisa Tadića i Vučića, kaže da su dva različita sveta. 

„Suštinska razlika među njima počiva na vrednostima i doživljaju demokratije, ali nikada u Srbiji nismo bili tako blizu potpune personalizacije vlasti i države i uvođenju agresije i nasilja u verbalnom javnom prostoru“, ocenuje Jeremić.

Na pitanje da li je pratio rad aktuelnog predsednika Tomislava Nikolića, Jeremić kaže: 

„Nikolić je odigrao centralnu ulogu u promeni vlasti, a nakon što je doveo na vlast Aleksandra Vučića, koji njemu ima da zahvali za to što danas jeste, odlučio je da se pasivizira, i ja mu to zameram“.

Veruje da će kandidat vlasti biti Vučić. 

„Mislim da on neće odoleti tome da prekrati put ka potpunoj personalizaciji vlasti i države, neće se odupreti tom izazovu… Nikolić je već bivši predsednik“.

Jeremić navodi da prema bivšim predsednicima, bez obzira kako su radili, treba da se, kao zemlja i društvo, odnosimo s poštovanjem, kako se to i radi u demokratskijim i razvijenijim zemljama.

Kaže da misli da može da pobedi lidera SNS. 

„Ne bih se nikada kandidovao da ne mislim da mogu da ga pobedim“, dodaje.

Vučić je, navodi Jeremić, ono što misli o svojoj vlasti, učinku svoje vlasti sublimirao u svojoj izjavi da ga je sramota koliko nam je dobro.

„Mene je sramota koliko nam je loše, a građani će imati priliku da odluče kom su to stavu bliži – da li tome da im je loše ili dobro… Mislim da će to biti jasan izbor između nas dvojice u drugom krugu“, naveo je sagovornik N1.

Vuk Jeremić je, komentarišući izjave Dačića da želi da mu uzme ljude, rekao da je s njim, kao kolega u prethodnim vladama korektno sarađivao, kao i da se ministar spoljnih poslova poneo državnički i profesionalno, tokom kandidature za mesto generalnog sekretara UN. Ocenjuje da je Dačić u složenoj situaciji zbog odgovornosti prema svojoj partiji i funkciji, i da stvari se sme da nazove svojim imenom.

„Stepen bahatosti s kojim se Aleksandar Vučić odnosi prema svojim koalicionim partnerima, uključujući i SPS  je do sada nezabeležen u istoriji višestranačja Srbije“, kaže i dodaje da je SPS prolazio razne faze, neke veoma teške, ali da nikada nije ponižavan i gažen kao danas.

Kaže da Dačić pogrešno „strele“ upućuje prema njemu, umesto prema onome ko, kako kaže, želi SPS, kao i druge partije, da ih spusti ispod cenzusa.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.