Srbija

15.06.2023. 17:55

Autor: Mateja Agatonovic

Yandex u Beogradu otvorio svoju najveću međunarodnu kancelariju

Srbija

15.06.2023. 17:55

Ruska tehnološka kompanija Yandex danas je otvorila svoju najveću međunarodnu kancelariju u Beogradu, sa ciljem da do kraja godine u Srbiji zaposli preko 2.000 visoko-kvalifikovanih stručnjaka, navodi se u saopštenju. Sa tim brojem zaposlenih, beogradski centar bi postao druga najbrojnija kancelarija ove firme na svetu.  

„Ruski Gugl“ je saopštio da planira otvaranje još jedne kancelarije u Srbiji, a da će ove dve lokacije funkcionisati kao istraživački i razvojni centri, fokusirajući se na kreiranje inovativnih rešenja, poput jezičkih modela sličnih GPT-u, namenjenih za različite usluge Yandex-a kao i ličnog glasovnog asistenta – Alisu,
hardverska rešenja poput pametnih uređaja, kao i druge usluge zasnovane na veštačkoj inteligenciji, uključujući pozivanje vožnje i dostavu.

Iako je tehnološki gigant sa uslugama prevoza i dostave već prisutan u našoj zemlji, otvaranje Yandex kancelarije „otvara mogućnosti za pokretanje novih usluga u urbanim područjima Srbije“, dodaje se u saopštenju.

„Pohvaljujemo Srbiju što stvara povoljno okruženje i pruža stalnu podršku za podsticanje rasta IT kompanija u zemlji i želimo da izrazimo našu srdačnu zahvalnost na toploj dobrodošlici koju smo dobili. Sa našim talentovanim timom u Srbiji, delimo uzbuđenje o budućnosti u kojoj pokrećemo inovacije i ostvarujemo značajan uticaj. Posvećeni smo doprinosu tehnološkom pejzažu Srbije i željno iščekujemo uzbudljive mogućnosti koje predstoje“, izjavio je Artem Savinovski, generalni direktor Yandexa.

Ta kompanija je najavila i ulaganje u društvenu odgovornost i obrazovanje, kroz različite inicijative za negovanje lokalnih talenata i pružanje podrške IT industriji u Srbiji.

„Kasnije u toku godine, Yandex planira da pokrene edukativni kviz za školsku decu kako bi ih podstakli da se opredele za tehnološka zanimanja. Saradnjom  sa školama i univerzitetima, Yandex će pružiti resurse i mogućnosti studentima da unaprede svoje veštine i ostvare nagrađivane karijere u tehnologiji. Kroz ova ulaganja u obrazovanje i lokalne talente, Yandex ima za cilj da izvrši pozitivan i trajan uticaj na IT pejzaž u Srbiji“, navodi se u saopštenju.

Kao deo napora za razvoj lokalnog IT ekosistema, Yandex je najavio i da će ovog jula u Beogradu biti domaćin HighLoad++ Serbia, profesionalne konferencije namenjene programerima i developerima.

Yandex je tehnološka kompanija osnovana 1997. godine, koja ima najveći internet pretraživač u Rusiji, a sada posluje i na tržištima mobilnosti, e-trgovine, onlajn zabave, računarstvo u oblaku (cloud computing).

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.