Vesti iz zemlje

17.01.2017. 14:56

N1

Autor: Nova Ekonomija

YUCOM: Tužilaštvo ne pokreće postupak zbog sumnjivog konkursa Ministarstva za rad

Posle više od dve godine prikupljanja obaveštenja Prvo osnovno javno tužilaštvo nije našlo osnove za pokretanje postupka u slučaju konkursa Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, kojim je pokušana nezakonita dodela preko dva miliona evra namenjenih uslugama socijalne zaštite, saopštio je Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM).

Podsećanja radi, konkurs koji je raspisan 2014. godine na kraju je poništen zbog zloupotreba na koje su ukazale brojne organizacije civilnog društva, a novac je umesto za usluge socijalne zaštite preusmeren u Fond za lečenje dece obolele od retkih bolesti.

„Konkurs su obeležile brojne nepravilnosti gde je novac dodeljivan velikom broju udruženja koja su registrovana samo mesec dana pre konkursa i ne ispunjavaju ni osnovne kriterijume, udruženjima kojima rukovode povezana lica ili lokalni funkcioneri bliski lokalnim Kancelarijama za mlade, kao i udruženjima koja imaju identična osnivačka akta, uključujući i slovne greške u statutima“, podsećaju iz Jukoma.

Kako navode, zahtevi organizacija civilnog društva za raspisivanje novog konkursa, pokretanje istrage po službenoj dužnosti i efikasno procesuiranje svih odgovornih za pokušaj zloupotrebe novca poreskih obveznika i razrešenje nadležnog ministra Aleksandra Vulina, ostali su bez odgovora.

Tužilaštvo je imalo na raspolaganju više od dve godine da postupi po krivičnoj prijavi koju su podneli Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Građanske inicijative, Centar za praktičnu politiku i Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost – CRTA.

Na kraju, posle prikupljanja obaveštenja odlučilo je da „nema zakonskog osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica, za bilo koje krivično delo za koje se krivično gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“, kažu iz Jukoma.

Kako navode, organizacije koje su podnele krivičnu prijavu ni u jednom trenutku nisu pozvane ni radi prikupljanja potrebnih obaveštenja o očiglednim zloupotrebama koje su sprovedene tokom trajanja konkursa pa ostaje nejasno kojim informacijama se tužilaštvo prilikom postupanja po ovoj krivičnoj prijavi rukovodilo.

Smatramo da ovakva odluka tužilaštva jasno doprinosi nastavku kulture neodgovornosti za zloupotrebe i kršenja propisa u obavljanju javne vlasti, navodi se u saopštenju.

Organizacije su zato podnele zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, i od nadležnog tužilaštva tražile informacije o postupanju  u ovom predmetu, a i pozvale ga da preispita svoju odluku.

Podsetimo, ministar Aleksandar Vulin kasnije nije potpisao konkurs, a tvrdio je da je bio transparentan a za, kako je rekao, „hajku“ pokrenutu protiv njega i ministarstva, optužio one koji „nisu dobili ono što su navikli da dobijaju svih ovih decenija, pa su od nečeg dobrog hteli da naprave nešto loše i zlo“.

Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku tada je, u svojoj analizi, naveo da se letimičnim pogledom može videti da veliki broj organizacija socijalne zaštite na tom konkursu ima identičan opis delatnosti, „kao da su prepisivali jedni od drugih, a primetno je i da su organizacije jedva starije od konkursa“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.