Vesti iz zemlje

08.05.2020. 07:49

Nova ekonomija, N1

Autor: Nova Ekonomija

Za 100 evra ne treba ime, ali treba JMBG

Još jedna izmena ako želite da se prijavite za pomoć države od 100 evra. Prvobitno je bilo predviđeno da građani prilikom prijave ostave svoje ime i prezime, matični broj, broj lične karte i naziv banke u kojoj imaju ili će otvoriti te...

Pixabay

Još jedna izmena ako želite da se prijavite za pomoć države od 100 evra. Prvobitno je bilo predviđeno da građani prilikom prijave ostave svoje ime i prezime, matični broj, broj lične karte i naziv banke u kojoj imaju ili će otvoriti tekući račun.

Prema najnovijim pravilima, to je izmenjeno i građani neće morati da ostave svoje ime i prezime, rekla je za RTS pomoćnica ministra finansija Ana Jović.

Prilikom prijave, moraće da se ostavi matični broj, broj lične karte i naziv banke.

Svi podaci o prijavljenim građanima idu u privremeni registar koji će biti ugašen nakon što pomoć bude podeljena.

Ministar finansija Siniša Mali uverava da su podaci sigurni i da neće biti zloupotrebe. 

„Proveo sam sate da se napravi sistem za bezbednost i nećemo imati problem sa upotrebom podataka“, kazao je ministar.

Podsećamo, pravila dobijanja novca nisu ista za sve. Dok će penzionerima i korisnicima socijalne pomoći 100 evra biti uplaćeno direktno, ostali građani moraju da se prijave telefonom ili onlajn, ostavljajući gore spomenute podatke. 

Takav potez, prema oceni pojednih stručnjaka, mogao bi da dovede do zloupotreba.

Ostavljanje broja lične karte i jedinstevnog matičnog broja bi prema oceni bivšeg poverenika i advokata Rodoljuba Šabića, moglo da stvori problem. Jer, kako je ranije ocenio za N1, ostaje nejasno ko će i na koji način obrađivati podatke prijavljenih ljudi, što otvara mogućnost zloupotrebe.

„Sa vašim brojem lične karte i vašim jedinstvenim matičnim brojem neko zlonamreran bez problema može dobiti par novih telefonskih brojeva na mobilnoj telefoniji i napraviti velike račune, da ozbiljnijim zlonamernim operacijama i ne razgovaramo, tipa – otvaranje bankovnog računa, davanje garancije, uzimanje kredita, šta god, ne bih sad da spekulišem o kojim zloupotrebama je moguće, ali potpuno je neprepoznatljivo kakva je svrha ovog pristupa koncepta i samim tim je ova ideja ozbiljno kompromitovana“, smatra advokat Rodoljub Šabić.

Kako je ministarstvo najavilo, prijava za pomoć kreće 15. maja prijavljivanjem građana na portal Trezora ili preko kol centra. Telefon će biti naknadno objavljen. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.