Za dve godine 430 miliona za sistem prodaja ski-karata na Kopaoniku

Foto: Wikimedia - DJUKI

Javno preduzeće "Skijališta Srbije" trenutno vodi dva postupka nabavke sistema za prodaju ski-karata na Kopaoniku - jedan otvoreni na koji mogu da se prijave sve firme i drugi pregovarački, samo sa jednom kompanijom. Oba su vredna po 200 miliona dinara bez PDV-a (1,7 miliona evra).

Pregovarački postupak je raspisan 2. septembra, dok su otvoreni postupak "Skijališta" rapisala 5. oktobra, nakon pitanja Nove ekonomije i nakon što su potvrdili da u pregovaračkom postupku razmatraju jedino ponudu kompanije "Estuar" iz Beograda. Ova firma je u julu prošle godine od "Skijališta" već dobila posao obezbeđivanja sistema za prodaju karata na Kopaoniku za 231 milion dinara.

"Estuar" je radio i na sistemima za prodaju i distribuciju karata na Staroj Planini i na "Gold gondoli" na Zlatiboru.

Prema odgovorima iz "Skijališta" i sudeći prema dosadašnjim tenderima, ova kompanija je i jedina koja ima mogućnost da održava sisteme za prodaju ski-karata na domaćim skijalištima, kao i da javnom preduzeću prodaje ski-kartice (mediji za produkciju karata).

Kako iz "Skijališta" odgovaraju za Novu ekonomiju ova firma je ekskluzivni zastupnik proizvođača sistema za prodaju i kontrolu ski-karata austrijske kompanije "Axess" i "kao takva je jedini mogući izbor za sve poslove vezane za sistem prodaje i kontrole ski-karata".

GRAD VRANJE PRODAJE ŽIČARE NA BESNOJ KOBILI PO DRUGI PUT

"Radi se o pouzdanom partneru, kome su isti poslovi bili i do sada povereni, ali su bili ugovoreni sprovođenjem više pregovaračkih postupaka, za koje smo prethodno dobili saglasnost od Uprave za javne nabavke", kažu u pisanom odgovoru iz JP "Skijališta Srbije.

Dodaju da su "Estuar"u povereni poslovi organizacije prodaje i distribucije karata, montaža i podešavanje postojećeg sistema, obuka naših radnika uključujući i prodavce, kompletno softversko i hardversko održavanju sistema, nabavka rezervnih delova i nabavka medija za produkciju karata.

"Zahvaljujući toj saradnji prethodne zimske sezone smo, u vreme pandemije, uspeli da modernizujemo sistem, izbegnemo gužve na prodajnim mestima i veliki deo prometa ostvarimo preko onlajn prodaje (preko 24 odsto). Imali smo i najuspešniju sezonu do sada, koja je za oko 20 odsto premašila pretprošlu. Podsećamo vas da smo preduzeće koje posluje pozitivno", dodaju u "Skijalištima". 

Kako objašnjavaju cilj je bio da sve pomenute poslove objedine kroz jednu nabaku i jedan ugovor.

"Kao javno preduzeće nemamo fleksibilnost u nabavci rezervnih delova i potrošnog materijala, što obično rezultira povećanim zalihama. Postoji rizik od neblagovremenog dobijanja saglasnosti Uprave za javne nabavke ili opstrukcije postupaka od strane konkurencije. Pomenute rizike u poslovanju bismo smanjili pokretanjem ove nabavke, koja predstavlja objedinjavanje već postojećih usluga. Početna ulaganja u pripremu zimske sezone bi takođe bila smanjena", piše u odgovoru.

Zašto nam se isplati? Poslovna tajna.

Da se sve usluge nabave u jednoj nabavci i, ispostavlja se, od samo jedne firme, pokazalo se kao isplativo nakon analize usluga podrške prodaje ski-karata koju je uradila kompanije Deloitte, piše u obrazloženju tendera.

Međutim, kada smo tu analizu zatražili od "Skijališta Srbije" rečeno nam je da je u pitanju poslovna tajna.

Iz kompanije "Estuar" nam odgovaraju da sarađuju sa brojnim privatnim firmama u Srbiji, a da su, između ostalog, i sertfiikovani partner upravo - firme Deloitte.

Nov vlasnik, ime i delatnost, pa i prihodi
Firma "Estuar" je 2017. godine dobila novo ime, delatnost i novog vlasnika. Naime, do te godine firma se zvala AZKVMS i pretežna delatnost joj je bila usluga pripremanja i posluživanja pića, a vlasnica je bila Katarina Savić. U aprilu 2017. Saša Drašković postaje vlasnik.
Firma je 2017. imala tek 200 hiljada dinara prihoda, ali su one naredne godine porasli već na 31,7 miliona dinara, 2019. na 47,7 miliona, da bi prethodne godine dostigli čak 442 miliona dinara.

Vlasnik i direktor kompanije "Estuar" Saša Drašković navodi da su ekskluzivni zastupnik kompanije Axess za teritorije Srbije (uključujući i autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohiju), Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

"Ovim zastupništvom smo jedini autorizovani za prodaju, instalaciju I održavanje Axess informaciono-komunikacionih rešenja. Osim zastupanja Axess-a na pomenutim teritorijama za Axess radimo poslove instalacije i integracije njihovih rešenja na drugim tržištima u Evropi", odgovara Drašković u pisanom odgovoru Novoj ekonomiji.

Sertifikovani su partner i kompanija Huawei, Dell, HP, Deloitte i Telenor.

DEKAN ŠUMARSKOG FAKULTETA: NACIONALNI PARKOVI KOPAONIK I GOLIJA NAJUGROŽENIJI ZBOG GRADNJE I MHE

Novi sistem na Kopaoniku u toku vanrednog stanja

U julu 2020. godine "Estuar" i "Axess AG" iz Salcburga su izrabrani da za potrebe "Skijališta Srbije" obezbede sistem za prodaju karata i kontrolu prolaska skijaša na Kopaoniku. Ovaj posao bio je vredan više od 231 milion dinara. Bili su jedini ponuđači na tenderu.

Nakon što su "Skijališta" dodelila posao ovim firmama, kompanija "Spark System" iz Futoga je podnela zahtev za zaštitu prava Republičkoj komisiji. Obazložili su da su "Skijališta Srbije" raspisali javnu nabavku 26. marta, a da je samo deset pre toga raspisano vanredno stanje zbog panemdije. Oni u zahtevu objašnjavaju da im je, zbog uvedenih mera, bila ograničena saradnja sa inostranim partnerima, ako i da nisu uspevali da pribave svu neophodnu dokumentaciju.

Takođe, smatrali su da uslovi iz tendera koji se odnose na zahtev da se ponude isključivo "flap gate" kapije, kao i uslov da ponuđač mora da ima prodatih 4.000 kapija u prethodne tri godine smanjuje konkurenciju i ograničava broj firmi koje mogu da ponude svoje proizvode.

SKIJALIŠTA SRBIJE SE ZADUŽUJU ZA IZGRADNJU GONDOLE, DRŽAVA GARANTUJE

Iz JP Skijališta Srbije su odgovorili da iako je uvedeno vanredno stanje, nisu bili ukiniti procesi javnih nabavki i da je "prekid rada individualna odluka svakog proizvođača i naručilac ne može voditi računa ko je obustavio rad, a ko od potencijalnih ponđača i dalje radi".

Bili su i stava da uslov da je ponuđač u proteklih pet godina prodao 4.000 kapija nije diskriminatroan i da ga mnogi mogu ispuniti. 

Iz "Skijališta" su takođe istakli da je podnosilac zahteva zastupnik austrijskog proizvođača opreme "Skidata AG" sa kojim su, kako sami navode, skoro svi ugovori sklopljeni sprovođenjem pregovaračkog postupka. Međutim, kako je ukazano, "Skidata AG" je počela da zloupotrebljava svoj položaj na tržištu i posle određenog vremena više nije nudila podršku za straije modele. 

Iz javnog preduzeća su odgovorili i da žele da nabave "flap gate" kapije koje mogu da ponude više firmi, dodajući da je niz nabavki na srpskim skijalištima započet 2018. godine. Tada je obnovljena oprema na Staroj Planini, a potom i na Zlatiboru, pri čemu se zahtevi u pogledu karakteristika nisu menjali.

Komisija je odbila žalbu firme "Spark System".

Obnavljanje opreme na Staroj Planini takođe je bilo povereno firmama "Estuar" i "Axess AG". U julu 2018. godine dodeljen im je posao obezbeđivanja sistema za kontrolu pristupa i prodaje ski-karata u skijalištu Stara planina. Ugovor je bio vredan 31,7 miliona dinara bez PDV-a.

Zatim je junu 2020. na red došao i Zlatibor kada je "Estuar" u zajedničkoj ponudi sa firmom "Axess AG" iz Austrije dobio posao nabavke sistema za kontrolu pristupa i prodaju karata za "Gold gondolu" na Zlatiboru.

Vrednost ovog ugovora bila je 21,1 milion dinara.

S obzirom na to da je su "Estuar" i "Axess AG" uvodili sisteme za prodaju i overavanje karata, "Skijališta" redovno u pregovaračkim postupcima od ovih firmi kupuju ski-kartice koje su kompatabilne sa sistemima. Poslednja ovakva najavlja je bila u junu ove godine i bila je vredna 18 miliona dinara.

Prvi posao na Kopaoniku "Estuar" je dobio u martu 2020. godine, u toku vanrednog stanja. Tada je  sa još šest firmi, bio deo konzorcijuma koji je izabran za izgradnju gondole Brzeće-Mali Karaman.
Izgradnja ove gondole koštala je 2,64 milijardi dinara bez obračunatog PDV-a (22,5 miliona evra).
U maju iste godine, Estuar i tri druge firme su bili angažovan i na izgradnji nedostajuće infrastrukture za gondolu Brzeće-Mali Karaman.

"Estuar" sarađivao i sa RTV-om

U avgustu 2020. godine "Estuar" je zajedno sa firmom Pro Video doo iz Beograda dobio posao nabavke, izgrade, implementacije i podešavanja gigabitne kontrolne mreže za proizvodni sistem u novoj zgradi RTV-a (Radio televizije Vojvodine).

"Estuar" je i u septemrbu 2019. bio anagažovan na tehničko-tehnološkom opremanju RTV-a.

Kako iz "Estuar"a ističu, na projektu tehnološkog opremanja nove zgrade RTV-a radili su kao deo konzorcijuma koji su činile četiri firme, tako što je svaka od njih nudila iz svoje oblasti "rešenja najboljih svetskih brendova.

"Na pomenutom projektu smo zastupali jednu od vodećih svetskih kompanija u oblasti broudkasting (broadcasting) kompaniju Arri. U okviru projekta za RTV Vojvodina implementirali smo deo projekta koji se odnosi na specijalnu scensku i studijsku rasvetu što uključuje isporuku, instalaciju i integraciju harvera i softvera kompanije Arri", piše u odgovoru direktora "Estuar"a Saše Draškovića.

On dodaje da su sertifikovani zastupnik komapnije Arri i, kako kaže, sa zadovoljsvom može da konstatuje da su sa uspehovm završili sve svoje obaveze.

"Jako smo ponosni na ovaj posao jer smo pokazali da naše lokalne firme sa obrazovanim i međunarodno sertifikovanim kadrom su sposobne da implementiraju najsavremenija tehnološka rešenja i samostalno realizuju komplikovane tehnološke projekte sa evropskim kvalitetom," kaže Drašković

6.10. 2021 u 10:24: Tekst je dopunjen izmenama u prva dva pasusa, jer je obaveštenje o raspisivanju otvorenog postupka objavljeno neposredno nakon završetka i objavljivanja teksta.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.