Srbija

14.07.2021. 16:20

Pištaljka

Autor: Nova Ekonomija

Za elaborat prepisan sa Vikipedije država dala 12 miliona

Po nalogu Ministarstva poljoprivrede stručne službe su morale da kupe elaborate o vinogradarstvu od Saveza vinara i vinogradara, udruženja bliskog vlasti koje je registrovano na adresi Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, pi&sca...

Pixabay

Srbija

14.07.2021. 16:20

Po nalogu Ministarstva poljoprivrede stručne službe su morale da kupe elaborate o vinogradarstvu od Saveza vinara i vinogradara, udruženja bliskog vlasti koje je registrovano na adresi Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, piše Pištaljka.

Elaborati, koji iz nepoznatih razloga nisu dostupni javnosti, ali u koje je Pištaljka, kako navodi, imala uvid, i koji se dobrim delom sastoje od podataka dostupnih na internetu, koštali su 12 miliona dinara.

Pištaljka navodi da su stručne službe odbile da dostave javnosti pomenute elaborate, ali da je jedan elaborat uspela da dobije nezvaničnim putem od uzbunjivača. 

Navodi i da je dokument u stvari Power Point prezentacija koja u najvećem delu sadrži podatke i analize globalnog tržišta prodaje vina i opšte smernice za razvoj ove industrije. Od 138 stranica elaborata, svega sedam posvećeno je  lokalnim karakteristikama koje su opet toliko uopštene da se među njima teško može pronaći neki konkretan savet ili preporuka za vinogradare iz konkretnog područja, piše Pištaljka. 

Svi podaci o lokalnim karakteristikima su javno dostupni podaci na Vikipediji ili u dokumentu „Vinski atlas“ koji je 2015. godine sačinio Republički zavod za statistiku.

Zahtevi poljoprivrednika na čekanju, država kasni sa isplatom subvencija

Savez vinara je za ovaj posao angažovan po nalogu Ministarstva poljoprivrede i mimo Zakona o javnim nabavkama, navodi Pištaljka. 

Tokom 2019. godine i 2020. godine stručne službe iz 14 različitih gradova uplatile su Savezu vinara i vinogradara (SVS) ukupno 12,5 miliona dinara, zabeležila je Uprava za trezor. Svaka uplata bila je manja od 500.000 dinara što je zakonska granica za sprovođenje javnih nabavki.

Ministarstvo poljoprivrede je odbilo da objasni zbog čega je savetodavnim službama (PSSS), od kojih svaka ima bar po jednog inženjera savetodavca iz voćarstva i vinogradarstva, naložilo da kupe elaborate.

Na pitanja Pištaljke nije odgovorila pres služba, a ministar Branislav Nedimović i pomoćnik ministra Aleksandar Bogićević nisu se javljali na telefone, niti su odgovorili na više mejlova i sms poruka koji su im poslati.

Služba u Кraljevu kupila elaborat iako tamo nema vinograda

Zanimljivo je da oblast Кraljeva skoro da i nema vinograde, a da je Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Кraljevo, po nalogu ministarstva u više tranši platila oko milion dinara za elaborat u oblasti vinogradarstva, navodi Pištaljka. 

„Na našem području registrovana je minorna količina vinograda, negde oko sedam hektara“, izjavio je za Pištaljku direktor PSSS Кraljevo Vekoslav Savić.

Analiza im, kako je naveo, služi za pospešivanje poljoprivredne proizvodnje, za podsticanje vinara i eventualno podizanje vinograda i kasnije vinarija.

„Po toj analizi naši savetodavci su obišli domaćinstva na terenu uputili ih u mogućnosti sadnje grožđa, berbe, otkupa“, ispričao je Savić.

Takođe je naveo da novih vinograda još nema „jer su poljoprivrednici oprezni“, ali da zainteresovanih ima.

Savez vinara i vinogradara Srbije odbio je da odgovori na pitanja Pištaljke.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.