Vesti iz zemlje

14.07.2023. 16:54

Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

Za obnovu kuća porušenih u poplavama 70 miliona dinara

Foto: Nova ekonomija

Država je izdvojila 70 miliona dinara za saniranje kuća porušenih u poplavama, na osnovu Uredbe o utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove porušenih kuća koju je usvojila Vlada Srbije.

Na osnovu evidencija lokalne samouprave, na teritoriji 56 opština i gradova, prema do sada preliminarno prikupljenim podacima, utvrđeno je da je 20 porodičnih stambenih objekata razvrstano u šestu kategoriju oštećenja, u skladu sa Uputstvom o jedinstvenoj metodologiji za procenu štete od elementarnih nepogoda, saopštila je Vlada Srbije.

NEDAVNE POPLAVE U SRBIJI REZULTAT SU KLIMATSKIH PROMENA

Za bolji položaj osoba sa invaliditetom

Vlada je, takođe na jučerašnjoj sednici, usvojila i Akcioni plan za sprovođenje Strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u Srbiji za period od 2020. do 2024. godine, u periodu od 2023. do 2024. godine.

„Opšti cilj usmeren je na izjednačavanje mogućnosti osoba sa invaliditetom u uživanju svih građanskih, političkih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava, uz puno poštovanje njihovog dostojanstva i individualne autonomije, obezbeđivanja nezavisnosti, slobode izbora i pune i efektivne participacije u svim oblastima društvenog života, uključujući i život u zajednici“, navodi s eu saopštenju Vlade.

Кako bi se postigli ovi rezultati, planirani su i posebni ciljevi: povećana društvena inkluzija osoba sa invaliditetom, obezbeđeno uživanje njihovog prava na poslovnu sposobnost i porodični život na ravnopravnoj osnovi sa drugima, efikasna zaštita od diskriminacije, nasilja i zlostavljanja, kao i sistemsko uvođenje perspektive invaliditeta u donošenje, sprovođenje i praćenje javnih politika.

Vanredno stanje u 37 opština zbog poplava, u Mionici uništeni lokalni putevi

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.