Srbija

16.11.2023. 14:25

Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

Za program „Moja prva plata“ oko 9.000 kompanija prijavilo 16.457 radnih mesta

kartice i novac Foto: Nova ekonomija/Paola Felix Meza

Srbija

16.11.2023. 14:25

Prijava za program namenjen mladima „Moja prva plata“ traje do 6. decembra ove godine, a do sada je 9.323 poslodavaca prijavilo 16.457 radnih mesta, za koje se traži oko 24.236 kandidata, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS). Najkasnije do 29. decembra biće objavljena konačna lista poslodavaca sa brojem izabranih radnika, navodi se u saopštenju.

Osposobljavanje za rad traje devet meseci, a mladima srednjeg obrazovanja obezbeđena je mesečna novčana naknada u iznosu od 28.000 dinara, dok za one visokog obrazovanja naknada iznosi 34.000 dinara, saopštila je Privredna komora Srbije.

Najviše je projavljenih firmi iz privatnog sektora – 8.463 kompanije koje su oglasile 12.893 pozicija, dok 860 poslodavca iz javnog sektora mladima nude  3.564 radnih mesta, saopštila je Komora.

Pregled traženih zanimanja koje su poslodavci oglasili, pokazuje da su veoma traženi administrativni saradnici, knjigovođe, trgovci, komercijalisti, frizeri i tehničke struke srednjeg nivoa obrazovanja, a za kandidate sa visokim obrazovanjem, ponuđene su pozicije za doktore stomatologije, ekonomiste, pravnike, medicinare, nastavnike.

Program „Moja prva plata“ ima za cilj da podstakne zapošljavanje mladih i pruži podršku privredi u rešavanju problema sa nedostatkom kadrova, a u novom ciklusu će omogućiti da se do 10.000 mladih srednjeg i visokog obrazovanja, do navršenih 30 godina života, bez radnog iskustva, osposobi za samostalan rad na konkretnim poslovima, navodi se u saopštenju PKS.

Program Vlade Republike Srbije „Moja prva plata“ sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Ministarstva turizma i omladine, Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i Privredne komore Srbije.

Moja prva plata ne sme da bude džeparac

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.