Vesti iz zemlje

01.09.2015. 13:43

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Za sada ipak ništa od povećanja plata i penzija

Misija Međunarodnog monetarnog fonda pozitivno je ocenila rezultate druge revizije stend baj aranžmana sa Srbijom.
Misija je najavila da će se o mogućnosti povećanja plata u javnom sektoru i penzija razgovarati u novembru, tokom sledeće posete misije.
Šef misije MMF-a Džejms Ruf rekao je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije u Beogradu da će dogovor postignut s vlastima u Srbiji tokom dvonedeljne posete misije morati da odobri Izvršni odbor MMF-a sredinom oktobra. 
Ruf je istakao da je misija MMF-a revidirala procenu rasta bruto domaćeg proizvoda Srbije u 2015. godini sa minus 0,5 na plus 0,5. 
MMF je revidirao rast BDP Srbije na 0,5 odsto i očekujemo da će se taj rast u narednom periodu ubrzati, izjavio je Ruf, ocenivši da program MMF-a u Srbiji donosi dobro rezultate. 
„Postojao je strah da će veliko fiskalno stezanje kaiša ove godine naštetiti rastu, ali umesto toga videli smo rast, kao i povećanje zaposlenosti i pad nezaposlenosti“, rekao je Ruf. 
On je naglasio i da je inflacija ostala na istom nivou, a da je devizni kurs stabilan. 
„MMF je revidirao najvišu projekticju rasta BDP na 0,5 odsto i očekujemo da će se u srednjoročnom periodu taj rast ubrzati. To će naravno zavisiti od daljih zdravih poteza u makroekonomskoj politici i od intenziviranih strukturnih reformi koje će poboljšati funksionisanje ekonomije“, rekao je Ruf. 
„Očekujemo da će sastanak borda biti sredinom oktobra, nakon čega će svi detalji vezano za dogovorene politike će biti objavljeni na našem veb sajtu“, rekao je Ruf. 
On je pohvalio to što je postignuta finansijska i fiskalna stabilnost u zemlji, tako da će se tokom sledeće posete MMF-a u novembru razgovarati o tome u kojoj meri trajno povećanje budžetskih prihoda može da bude iskorišćeno za povećanje potrošnje u 2016. godini. 
Ministar finansija Dušan Vujović je istakao na konferenciji za novinare da tek predstoje najteži zadaci u strukturnim reformama, pre svega u reformi javnih preduzeća i državne administracije. 
Misija MMF-a počela je 21. avgusta u Beogradu razgovore sa zvaničnicima Srbije povodom druge revizije tekućeg aranžmana. 
MMF je Srbiji krajem februara ove godine odobrio trogodišnji stend baj aranžman iz predostrožnosti od 1,2 milijarde evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Moja cerka je u vrticu dobila predavanje na slajdovima i domaci yadatak u vezi ovog virusa preko vrticke viber grupe. Drzavni vrtic, Vozdovac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.