Vesti iz zemlje

09.01.2015. 10:01

Agencije

Autor: Nova Ekonomija

Za Železaru stigle dve ponude

Minisitar finansija Dušan Vujović izjavio je da su na tender za Železaru Smederevo stigle dve ponude, koje će biti otvorene danas.
Vujović je za Prvu televiziju rekao da je prethodnih meseci devet kompanija intervjuisano i da su nadležni učinili sve da one saznaju kakvo je Smederevo, u kom je stanju, da upoznaju radnike i tehnološki proces do detalja.
„Zatim smo pre dva meseca raspisali poziv za izjavu zainteresovanosti i dobili devet izjava. Kada smo pogledali te pozive, raspisali smo tender koji se završio 5. januara i na tenderu smo dobili dve ponude koje će danas biti otvorene, a javnost će saznati koje su to kompanije pokazale interes za privatizaciju smederevske Železare“, rekao je Vujović. 
On je istakao da su u tenderu već stavljeni ključni uslovi koje će budući strateški partner morati da ispuni, a to su, kako je rekao, integralna proizvodnja, dostizanje punog kapaciteta u najkraćem roku, završavanje kapitalne obnove viskoh peći, dopuna proizvodnog procesa i postizanje najveće vrednosti na domaćem i svetskom tržištu. 
„Uslovi će biti oni iz tendera, ono što je Vlada postavila, a to je zadržavanje zaposlenosti iz Smedereva, zadržavanje zaposlenosti svih podizvođača, odnosno cele prvrede regiona Smedereva i šire Srbije koja sudeluje u tom radu“, naveo je Vujović. 
On je dodao i da se moraju zadovoljiti uslovi Evropske unije, koja je, kako istakao, nastala na ugovorima o čeliku i uglju. 
„EU nije slučajno nastala na ugovoru o čeliku i uglju, prema tome EU će imati svoju stranu šta očekuje od privatizacije Smedereva“, rekao Vujović, ističući da železara u svakoj zemlji predstavlja suštinu industrijske proizvodnje. 
Vujović je istakao da je potrebna teška industriju i teška metalurgija kao jedan od ključnih elemenata celog industrijskog sistema. 
Prema njegovim rečima, vraćanje Železare u funkciju znači podržavanje indirektne zaposlenosti od 5.000 do 6.000 ljudi u Smederevu i okolnim gradovima i uvođenje reda u privredu. 
„Vraćanje čeličane u funkciju ne znači samo podizanje BDP-a za jedan, možda i 1.5 odsto društvenog proizvoda. Nova čeličana će vraćati stare dugove, plaćati nove obaveze za struju, gas, rudu i koks. Ona bi trebalo da bude primer dobrog poslovana u Srbiji, povećanja proizvodnje, ekonomskog rasta, ona treba da bude osnov novog odnosa prema proizvodnji u Srbiji, i mislim da će građane to interesovati“, istakao je Vujović.
U Agenciji za privatizaciju danas će biti otvorene ponude investitora za kupovinu 80,01 odsto kapitala Železare Smederevo. 
Obaveza budućeg većinskog vlasnika Železare biće da do kraja 2016. godine pokrene proizvodnju u visokoj peći dva koja će raditi sa najmanje 50 odsto kapaciteta, a da istovremeno održava punu proizvodnju visoke peći jedan. 
Vlada Srbije je vlasnik Železare od februara 2012. kada ju je za jedan dolar kupila od američkog Ju-Es stila (U.S. Steel) koji se povukao zbog gubitaka. 
Nakon prodaje 80,01 odsto udela u Železari Vlada će ostati vlasnik preostalog kapitala. 
Prvi tender za prodaju Železare, koja zapošljava oko 5.000 radnika, raspisan je aprila 2012. godine, a ruski Uralvagonzavod se jedini javio na poziv, ali nije dostavio obavezujuću ponudu. 
Vrednost proizvodnje Železare Smederevo je oko 340 miliona evra, a s punim kapacitetom dostigla bi 1,5 milijardi evra. 
Država Železari mesečno daje 8,5 do 10 miliona evra, ali to preduzeće bankama duguje 260 miliona evra, dobavljačima 120 miliona i za sirovine još 145 miliona evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Dobar dan
    Da li vam je potreban kredit da biste platili svoje račune? Da li vam je potreban lični ili poslovni kredit? Da li vam je potreban kredit u druge svrhe ili vam je potreban kredit za investiranje u fabričku poslovnu kompaniju? Ako jeste, kontaktirajte nas danas za zajam u E_mailu datom … {donaldleeloaninvastmentcompany@gmail.com} Nudimo najveći kredit od 100 miliona dolara, a mi nudimo kredite u kilima, dolarima i u evrima do 5.000.000,00. Nudimo kredit od 2% u trajanju od 1-30 godina. Dajemo vam dva meseca grejs perioda pre početka mesečnog plaćanja. …. molimo vas da nam se vratite preko E_mail-a iznad.
    Srdačan pozdrav
    Donald Lee.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.