FOTO Pexels

Zabrana rada nedeljom tema i u Hrvatskoj

FOTO Pexels

Zabrana rada nedeljom ponovo je vruća tema u regionu nakon što je Crna Gora pre mesec dana uvela kazne za trgovine koje rade nedeljom, a srpska i hrvatska javnost otvorila isto pitanje. 

Reagujući na prethodno pogrešno prenetu izjavu menadžmenta Lidla u hrvatskim medijima, Lidl Hrvatska saopštila je da "načelno nije protiv ukidanja rada nedeljom”. 

"Međutim, smatramo da je nužan preduslov donošenje odgovarajućih propisa od strane nadležnih tela koji će predvideti jednake uslove za sve trgovine i tako osigurati pošteno tržišno takmičenje”, navela je kompanija Lidl u Hrvatskoj, a preneo Poslovni.hr.

Nakon inicijative Socijalno-ekonomskog saveta grada Kragujevca za zabranu rada nedeljom u trgovinskoj delatnosti, slično mišljenje stiglo je i od Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Brankica Janković je na drugom panelu konferencije "Poslovanje po meri porodica" koju je organizovala Biznis Info Grupa, inače izdavač Nove ekonomije, najavila i da će Ministarstvu trgovine ići preporuka da se ne radi nedeljom.

"Ja iz protesta ne kupujem nedeljom u tržnim centrima. Počeli smo analizu i to će biti inicijativa ili preporuka, jer to je ogroman broj ljudi koji radi nedeljom i ne može da bude sa svojom porodicom", dodala je poverenica.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata i Savez samostalnih sindikata Srbije podneli su još pre godinu dana predlog Ministarstvu trgovine i Vladi da se nedeljom i praznikom zabrani rad u prodavnicama, kako bi bio unapređen kvalitet života radnika, preneo je Blic.

Ranka Savić, predsednica ASNS, kazala je za ovaj dnevni list da sindikat planira da pojača pritisak na institucije da se i u našoj zemlji propisima ukine obavljanje trgovine na veliko i na malo nedeljom i praznicima.

PROČITAJTE JOŠ: Četiri radna dana povećala produktivnost 40 odsto

Hrvatska uskoro ukida kvote za radnike iz inostranstva
 


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Somalija

    Jedino ima smisla ogranicenje radnih sati i beneficirane profesije. Zemlja u regionu pored zabrane rafa nedeljom dopusta pijacama , pekarama i prehrani da radi a na pijaci se prodaje sve od tekstila igle i lokomotive ali u sivoj zoni. Primeceno je da taj "porodicni narod "hrli na pijacu nedeljom a tezge iz sive zone ekonomoje cvetaju..To sve ide glavnokomandujucem u dzeo. Dakle zloupotreba price o porodici nedeljom. Pa to ima smisla sko kao Nemci sve zabranite ali daleko smo mi od njih po prihodu i organizaciji drzave.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.