Srbija

20.12.2017. 13:34

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Zakon o zaposlenima u javnim službama direktno ugrožava pola miliona ljudi

Srbija

20.12.2017. 13:34

Zakon o zaposlenima u javnim službama koji je nedavno usvojila Skupština Srbije, direktno ugrožava pola miliona ljudi zaposlenih u prosveti, kulturi, zdravstvu, socijalnim službama i sportu i izazvaće teške posledice po radno pravni status i prava iz radnih odnosa, rečeno je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare predstavnika nekoliko sindikata zaposlenih u prosveti i zdravstvu.

„Ovo je zakon koji na ovaj ili onaj način direktno ugrožava skoro pola miliona ljudi. Negde oko 470.000 zaposlenih u javnim službama“, kazala je danas predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković i najavila da će se sindikati obratiti međunarodnim organizacijama.

Kako je rekla, s obzirom da primena zakona počinje 1. janura 2019. godine, sindikati imaju „godinu dana da naprave širi sindikalni front“.

Ona je podsetila da je zakon usvojen uprkos negativnom mišljenju zaštitnika građana i Socio-ekonomskog saveta.

Janković je podsetila da je taj sindikat protestovao tražeći povlačenje tog zakona ili izuzimanje prosvete iz njegovih odredbi. 

USPRS se potom obraćao premijerki Srbije Ani Brnabić, ministrima Branku Ružiću i Zoranu Đorđeviću, ali nije dobio nijedan odgovor.

„To postaje ne ćutanje administracije, nego države na jedan zakon koji se tiče pola miliona ljudi. To je najsiromašniji deo onih koji rade za državu, pored prosvete i zdravstva. U ovom paketu u zakonu su i kultura, socijalni radnici zaposleni u sportu, naučni radnici“, kazala je ona.  

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković kazao je da je prosečna plata u prosveti 44.000 dinara, a u ostalim delatnostima od 56.000 dinara.

„Sa ovim povećanjem plata od 10 odsto obrazovanje će da zaostaje za svim delatnostima, sem za kulturom, oko 26 odsto pa naviše“, naveo je on.

On je kazao da je „sve ispalo nakaradno“ i da su sindikati nezadovoljni zakonom.

„Imaćemo jedinstvene platne razrede, a različite cene (rada) jer ćemo se finansirati iz svog budžeta“, naveo je Brajković.

Predstavnik Novog sindikata zdravstva Srđan Nedeljković kazao je da će ugovorom o radu poslodavcu biti data mogućnost da zaposlenog bez njegove saglasnosti premesti na radno mesto udaljeno do 50 kilometara od mesta stanovanja, a postoji i mogućnost poslodavca da svakog dana premešta radnika na drugo radno mesto jer zaposleni može da sklopi ugovor s poslodavcem da radi na više radnih mesta.

„Novi sindikat zdravstva smatra da će zakon izazvati teške posledice na radnopravni status i prava iz radnih odnosa“, naveo je on.

Predsednica Sindikata medicinskih sestara i tehničara Srbije Radica Ilić kazala je da će se po zakonu meriti efikasnost medicinskih sestara i zapitala šta to znači.

Ona je kazala i da će polovinom januara 2018. godine prestati da važi kolektivni ugovor u zdravstvu i da će poslodavac donositi pravilnik po kojem će se raditi.

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ Tomislav Živanović je pitao da li postoji način da se izmeri koliko zaposleni u obrazovanju učestvuju u vaspitanju dece.

Zakon o zaposlenima u javnim službama primenjivaće se od 1. januara 2019. godine, izuzev pojedinih odredaba koje se primenjivati od 1. januara 2020. godine.

Zakon o zaposlenima u javnim službama uređuje položaj i vrednovanje rada javnih službenika. Taj zakon je deo reforme javne uprave, a bio je obrazložen time da će omogućiti državi da bolje upravlja novcem, kadrovima i politikom i time da poveća motivaciju zaposlenih za rad.

Prvi put se uspostavlja osnov za celovito i analitičko praćenje onoga što javni sektor radi troškova tog rada, strukture i broja zaposlenih.

Izmenama Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru se do 1. januara 2019. odlaže uvodjenje platnih razreda za zaposlene u javnim službama, a menja se matrica platnih grupa i platnih razreda, odnosno koeficijenata, uz zadržavanje predviđenog raspona plata do najviše 1:7,5.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.