Srbija

01.07.2017. 22:06

Jelena D. Petrović - N1

Autor: Nova Ekonomija

Zašto je priveden inspektor koji je prijavio nelegalnu gradnju Nebojše Stefanovića

Srbija

01.07.2017. 22:06

Po anonimnoj prijavi 26. avgusta prošle godine građevinski inspektor opštine Novi Beograd Dragomir Jovanović krenuo je u proveru navoda o neprijavljenim radovima u jednoj ulici na Bežanijskoj kosi. Završio je u policijskoj stanici Novi Beograd, a dokaza o radovima koje je snimio više nema, prenosi N1.

Da li je tome razlog ugrožavanje bezbednosti ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića ispred čije kuće su se izvodili radovi ili je po sredi ipak nešto drugo?

U ulici radova više nema, a kada je prošle godine pošao da proveri navode o nelegalnoj gradnji, ispred kuće Nebojše Stefanovića inspektora Jovanovića sačekao je policajac i tražio mu da se legitimiše. Šta se potom dogodilo otkriva službena policijska beleška:

„Ja sam se istom predstavio ko sam i šta sam i koji su razlozi mog dolaska, dao sam mu na uvid službenu legitimaciju, ali mi je isti rekao da moram da se legitimišem ličnom kartom, da prekinem sve aktivnosti i pređem na drugu stranu ulice… Ja sam ga poslušao, ali sam rekao da je nepotrebno da mu dajem svoju ličnu kartu, jer sam službeno lice u vršenju službene dužnosti, što sam svojom službenom legitimacijom i dokazao“, navodi se u policijskoj belešci.

Nakon što je kontaktirao svog šefa, Jovanović je priveden u policijsku stanicu, gde mu je oduzet službeni fotoaparat i obrisane fotografije sa lica mesta. 

U policiju je privedena i njegova šefica Tatjana Đukić, kojoj su postavljena još neka pitanja.

„Zanimalo ih je ko je prijavio nelegalnu gradnju, pretpostavljam iz razloga bezbednosti, ali po zakonu pristupamo isto bez obzira da li je lice reklo kako se zove ili je anonimno. Nemaju obavezu uopšte da se identifikuju prilikom prijavljivanja nelegalne gradnje“, objašnjava šefica odseka za inspekcijske poslove Novi Beograd Tatjana Đukić.

Priveden je u skladu sa zakonom, reagovao je Nebojša Stefanović odmah pošto je BIRN slučaj izneo u javnost.

„Sve se to dogodilo dve nedelje nakon što je čovek došao do moje kuće i pretio da će zoljom ubiti moju, tada četvorogodišnju kćerku, suprugu i mene“, rekao je ministar policije Nebojša Stefanović.

Da je policija postupala po nalogu tužioca potvrđeno je u reakciji tužilaštva Tanjugu, na pitanja Jelene Veljković, novinarke BIRN-a i autorke teksta.

„Ne znam šta bih mogla da zaključim osim da je javni tužilac Trećeg osnovnog tužilaštva procenio da je agencija Tanjug ta koja će tu informaciju preneti na način koji odgovora tužilaštvu“, smatra novinarka BIRN-a Jelena Veljković.

Jer je, napominje Veljković, mišljenje njenih sagovornika da tužilaštvo „pokriva mere“ koje je policija preduzela mimo zakona i ovlašćenja. A da slučaj ukazuje da je inspektor priveden, ne zbog provere identiteta, već da bi se saznalo ko je slučaj prijavio, smatra i Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

„Zadatak policije je da obezbeđuje dokaze, a ne da ih briše ili uništava. Iz cele ove priče nameće se zaljučak da je ovde potrebno da deluje unutrašnja kontrola policije i da se utvrdi da li je policijski službenik koji je proveravao identitet prekoračio policijska ovlašćenja“, smatra Saša Đorđević.

Na pitanje N1 da li će unutrašnja kontrola biti pokrenuta, MUP se nije oglasio. I nije jedini.

Da li je i po kom osnovu tužilac naložio brisanje fotografija iz službenog fotoaparata građevinskog inspektora i da li je tokom konsultacija policija upoznala tužioca sa svim detaljima ovog događaja i dalje su pitanja bez odgovora.

A bez odgovora je i pitanje šta se i zašto radilo na javnoj površini ispred kuće Stefanovića, jer inspekcija predmet nije formirala.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.