Vesti iz zemlje

12.06.2014. 17:04

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Zašto je Rusija ograničila uvoz srpske svinjetine?

Ruska veterinarska inspekcija zaustavila je krajem maja pokušaj šverca oko 22 tone svinjskog mesa iz Srbije. U paketima umesto slanine bili komadi svinjske kože.

Svinjaska koža bila je bez veterinarskog pečata i zbog toga je delimično ograničen uvoz mesa iz Srbije u Rusiju, rečeno je danas na sednici skupštinskog Odbora za poljoprivredu.

Skupštinski Odbor za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu zatražio je od nadležnih državnih institucija da dostave punu informaciju o razlozima ograničenog izvoza mesa i mesnih prerađevina u Rusku Federaciju, jer će srpsko stočarstvo zbog toga pretrpeti nemerljivu štetu. 

Predsednik Odbora za poljoprivredu Marijan Rističević preneo je poslanicima dopis Ruske veterinarske inspekcije, u kojem je navedeno da su 30. maja službenici inspekcijske službe za Kalinjigradsku oblast u luci na Baltiku zadržali kontejner iz Srbije sa priloženim veterinarskim sertifikatom, koji, međutim, nije bio veterinarski ispravan.

U tom dopisu, u koji je i Tanjug imao uvid, ruska strana je navela da je sertifikat izdala veterinarska služba Republike Srbije za pošiljku svinjske slanine, težine 21.710,5 kilograma. Međutim, prilikom kontrole, umesto slanine pojavili su se komadi svinjske kože bez pečata, a u drugom pakovanju je bila roba sa markiranim pečatom hrvatskih i španskih veterinarskih zavoda. 

„Tovar je vraćen isporučiocu“, navedeno je u dopisu Ruske veterinarske inspekcije, u kojem se tvrdi da je na taj način sprečen uvoz pošiljke švercovanih mesnih proizvoda iz Srbije, i čak je dostavljeno nekoliko fotografija spornih pakovanja mesa. 

Izvoz mesa i prerađevina je smanjen, jer je ruska strana delimično suspendovala Protokol o saradnji sa Ruskom federacijom i carinskim savezom (Rusija, Belorusija i Kazahstan), objasnio je Rističević. 

Rističević je članovima Odbora za poljoprivredu predložio zakazivanje nove sednice na kojoj će se raspravljati samo o ovoj temi, a od Ministarstva poljoprivrede je zatraženo da do tada dostavi izveštaj o razlozima privremenog ograničenja izvoza mesa i mesnih prerađevina u Rusiju. 

Od Ministarstva poljoprivrede je takođe zatraženo da dostavi analizu postupaka Uprave za veterinu i drugih nadležnih, kao i imena eventualnih odgovornih lica koja su dovela do privremene obustave izvoza mesa u Rusiju. 

Odbor je u formi zaključaka zatražio od direktora Uprave za veterinu Dejana Bugarskog da dostavi podatke o aktivnostima koje je eventualno preduzeo da se novonastala situacija prevaziđe. 

Od Bugarskog je zatraženo i da dostavi podatke o uvoznim pošiljkama mesa i jestivim delovima zaklanih životinja sa tačnim brojem, količinom, vrstom, nazivom zemlje izvoznice, nazivom uvoznika i namenom, i to za celu 2013. i 2014. godinu do 1. juna. 

Rističević je predložio da se stupi u kontakt sa nadležnim veterinarskim inspekcijama Rusije i ekonomskim atašeom ruske ambasade u Beogradu, kako bi se novonastali problem što pre rešio, što su članovi Odbora za poljoprivredu jednoglasno prihvatili.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.