Zatvoren 10. Beogradski bezbednosni forum

Foto: BSF/Aleksandar Anđic

Jubilarni 10. Beogradski bezbednosni forum zatvoren je večeras u Beogradu, ocenom da je uspostavljanje poverenja ključno za očuvanje mira.

To se posebno odnosi na zemlje Zapadnog Balkana, u kojima je javnost, od početka pandemija koronavirusa, dodatno isključena iz procesa demookratskog odlučivanja.

Povratak poverenja u institucije je od ključnog značaja za evropsku budućnost zapadnog Balkana jer je to zajednička, evropska budućnost svih, ukazao je Rajnhard Pribe, bivši direktor za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji.

Simonida Kacarska, direktorka Instituta za evropsku politiku iz Skoplja, ukazala je da su desničarske organizacije uvele govor mržnje u javni diskurs i tako radikalizovale društvene odnose i doprinele stalnom povećanju tenzija.

Konstatovano je da je pandemija doprinela smanjenom osećaju bezbednosti, zbog čega je upućen apel da se ulože dodatni napori i kroz multilateralnu saradnju vrate poverenje i sigurnost u svetu, kao jedinom pravom putu ka globalnom očuvanju demokratije i mira.

Na 10. jubilarnom Beogradskom bezbednosnom forumu održano je 26 panela ,uz učešće 28 govornika.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara