Srbija

25.04.2019. 11:59

N1

Autor: Aleksandra Đenadić, Prvo osnovno tužilaštvo

Zec: U Srbiji legalizovana prodaja diploma i doktorata kao na pijaci

Srbija

25.04.2019. 11:59

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Miodrag Zec izjavio je u Novom danu TV N1 da se svuda u svetu političari bave propagandom i hvale svoje ekonomske rezultate, ali da je ono što Srbiji nedostaja javnost, odnosno tumačenje nezavisnih stručnjaka.
Zec je istakao da nije prirodno što u Srbiji ne postoji javna rasprava, niti sloboda medija da nezavisni stručnjaci nešto kažu, već se mnoge stvari interpretiraju kao da je čaša poluprazna ili polupuna.
„Srbiji fali javnost, profesionalna i opšta, koja treba da poslaže sve te argumente (…) Svaka ekonomska činjenica je višeznačna stvar, kao u medicini. Onda treba znati čitati taj izveštaj (…) Da imate javnost i polemiku – kažete mi smo rasli četiri odsto, a da vidimo šta je raslo! Cene krompira ne mogu tebe odvesi u rast. Nije isto kilo krompira i kilo ajfona“, objasnio je on.
PROČITAJTE JOŠ:

U prirodi svih političara na svetu je, kako je rekao, da se bave propagandom, a cilj svake vlasti je da vlada što duže.
„I (predsednik SAD Donald) Tramp bi voleo da vlada 7.000 godina, ali ti imaš napravljen sistem koji ima prirodno čišćenje“, naveo je.
Zec je objasnio da postoje dva ekonomska modela: jedan je da se konstituiše mogućnost da građani, rešavajući svoja pitanja, doprinose opštem cilju, a drugi je sistem preraspodele postojećih resursa, koji je Srbiji blizak.
„Ovde se državni budžet odavno shvata kao džeparac – ideš okolo sa kasicom prasicom, daj ovome, daj onome, i onda se svađamo mi međusobono (…) Ovde je juriš na kazan, i na kraju ćeš ga prevrnuti, jer neće ništa ostati da se zagrabi“, upozorio je on.
Srbija ne misli o ljudima, već ih nemilice troši
U Srbiji se, kako je dodao, smatra da su razvojni resursi šume i rude, dok su u razvijenim zemljama to ljudi.
„Mi ne mislimo o ljudima, nemilice ih trošimo“, primetio je Zec navodeći suprotan primer Velike Britanije koja se oslanja na maksimizaciju ljudskog potencijala i razvoj kroz inovacije.
„Engleska je smislila jedrenjak, parnu mašinu, zarađuje se na inovacijama. Ti uništavaš školski sistem. Kako ćeš imati inovacije, kad ko se dočepa inovacija, nosi ih napolje“, upitao je Zec.
Podsetio je da je u Srbiji legalizovana prodaja diploma i doktorata kao na pijaci, čime je mladim ljudima poručeno da je budala onaj ko uči. Slikovito je objasnio i da je Srbija prepisala anatomiju razvijenih zemalja, ali da je nije stavila u funkciju, pa tako danas plaćamo „jetru“ koja bi trebalo da čisti organizam (pravosuđe), a ona ništa ne radi.
Isto se odnosi i na strane investicije gde je ključno pitanje, kako je objasnio, da li si sposoban sam da hodaš ili ti treba neko spolja da te podupire.
„Ti si izgubio mogućnost da hodaš, moraš štednju da pretvaraš u racionalne investicije i ideš napred, a dobio si dve štake na pozajmicu. Čim nestanu štake ti padaš“, rekao je Zec, ističući da je doprinos tih velikih fabrika BDP-u, manji od malina.
Zec je istakao da ekonomija zahteva nekoliko bazičnih principa, i da je na prvom mestu podela vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudsku, a odmah zatim i slobodna javnost koja stvara javno mnjenje.
Ocenio je i da Srbija ne zna kom svetu pripada, već misli da ide na sve četiri strane, a kada neko ide na sve četiri strane, onda se samo vrti u krug.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.