Srbija

16.09.2022. 09:25

Autor: Katarina Baletić

Želi da brani svoj bunar od zagađenja, Ministarstvo odbilo zahtev

Ministarstvo rudarstva i energetike ne dozvoljova da poljoprivrednik koji ima bunar u Petlovači učestvuje u postupku izdavanja dozvole za geološka istraživanja bora i litijuma u ovom mestu...

Selo Petlovaca gde planiraju geoloska istrazivanja bora i litijuma Foto: Wikimedia - Dungodung

Srbija

16.09.2022. 09:25

Ministarstvo rudarstva i energetike odbilo je zahtev građanina D.V. da učestvuje u postupku u kome se odlučuje da li će kompanija Edelweiss Mineral Exploration dobiti odobrenje za izvođenje geoloških istraživanja litijuma i bora. 

Kompanija je predala zahtev za istraživanja na području Petlovača.

D.V. je u zahtevu naveo da je vlasnik poljoprivrednog gazdistva u Petlovači koje se nalazi na prostoru koje bi trebalo da postane istražni prostor, piše u rešenju Ministarstva.

Na gazdinstvu poseduje i bunar i tvrdi da bi geološka istraživanja mogla da ugroze njegove poljoprivredne aktivnosti.

On, kako se dalje navodi u rešenju, objašnjava da bunar crpi vodu iz plićeg sloja u kome je sadržan bor u dozvoljenim granicama. Međutim, u bunarima u okolini koji crpe vodu sa veće dubine povećan je sadržaj bora iznad dozvoljene granice.

Zbog toga D.V. sumnja da bi geološkim bušenjem došlo do kontaminacije plićih vodonosnih slojeva borom iz dubljih slojeva.

Ministarstvo ništa ne ispituje, zato ni nema učešća stranaka

Ministarstvo je, međutim, rešenjem odbilo zahtev D.V. da postane stranka u postupku. Ovu odluku opravdava time što Ministarstvo odlučuje o upravnoj stvari (izdavanju dozvole za geološka istraživanja) na osnovu dokumentacije koju im je dostavila kompanije, a ne sprovodi ispitni postupak.

„Overenu i potpisanu dokumentaciju podnosilac zahteva dostavlja Ministarstvu i samim tim odgovara za tačnost podataka u njima“, piše u rešenju.

Dodaje se da podnosilac zahteva (kompanija koja želi da sprovodi geološka istraživanja) podnosi akt o uslovima za izradu projekta i izvođenje planiranih geoloških istraživanja, izdat od strane nadležnog zavoda za zaštitu prirode i nadležnog za zaštitu kulturnog nasleđa ili drugog nadležnog organa.

Ova dokumenta su sastavni deo projekta geoloških istraživanja, navodi se u obrazloženju.

„…Ministarstvo smatra da nema osnova da se podnosiocu zahteva (građaninu D.V, prim. nov) odobri zahtev za priznavanja svojstva strane sa suprotnim interesom“, piše u rešenju.

Ministarstvo: Analiziramo dokumentaciju

Kompanija Edelweiss Mineral Exploration je podnela zahtev Ministarstvu u aprilu 2021. godine. Ministarstvo u rešenju navodi da je upravni postupak po ovom zahtevu u postupku rešavanja.

„Postupak izdavanja odobrenja za vršenje geoloških istraživanja na području Petlovača je u fazi analize dokumentacije“, piše u pisanom odgovoru Ministarstva rudarstva i energetike Novoj ekonomiji.

Na pitanje da li su kompaniji Edelweiss Mineral Exploration odobrena geološka istraživanja u drugim mestima u Srbiji iz Ministarstva odgovaraju da je kompanija u novembru 2021. godine dobila odobrenje za geološka istraživanja bakra i zlata na području Studena.

Navode i da nijedna kompanija trenutno ne poseduje odobrenje za vršenje geoloških istraživanja na području Petlovače.

S obzriom na to da je D.V. u svom zahtevu naveo da je u njegovom bunaru nizak sadržaj bora, a u drugim bunarima visok sadržaj, Ministarstvo je u rešenju napomenulo i da njegovom gazdinstvu nije dalo dozvolu za hidrogeološka istraživanja.

„Dalje, uvidom u službenu evidenciju Ministarstva, konstatovano je da Ministarstvo rudarstva i energetike, Vašem poljoprivrednom gazdinstvu nije izdalo odobrenja iz okvira svojih nadležnosti, a koji se tiču hidrogeoloških istraživanja ili utvrđivanja razvrstanih rezervi podzemnih voda“, piše u rešenju.

Mineralni izvori ili litijum

Ana Pavlović iz inicijative “Eko Cer” za Novu ekonomiju kaže da je kompanija Edelweiss Mineral Exploration od gradske uprave Šapca već dobila negativno mišljenje za projekat geoloških istraživanja.

Pavlović takođe ističe da su u maju ove godine od Ministarstva tražili da kopiraju predmet ove kompanije, ali da im je bio omogućen samo uvid. Razlog za to je, kako navodi, to što kompanija ima autorska prava nad predmetom o kome se odlučuje.

Ona objašnjava i zbog čega smatra da područje Petlovača ne sme da bude rudarski prostor.

„Područje Petlovače se nalazi na mineralnim vodama i toplim izvorima koji mogu da snabdevaju ceo Šabac, Mačvu, Jadar… Ono ne sme da se pipa upravo iz tog razloga.

Povezana firma ima dozvole za istraživanje litijuma u dolini Jadra

Kompanija Edelweiss Mineral Exploration osnovana je u martu 2021. godine.
U vlasništvu je firme Ropa Investments Limited sa Gibraltara, ali se kao stvarni vlasnik u evidenciji APR-a navodi Rohan Patnaik iz Sjedinjenih Američkih Država.

Patnaik od februara 2021. godine ima srpsko državljnstvo, piše Radio Slobodna Evropa.

Patnaik je do jula 2021. goldine bio i vlasnik kompanije Asena Investment. Ova firma dobila je dozvolu za istraživanje litijuma u dolini Jadra, pisalo je Vreme.

U toku 2022. godine kompanija Edelweiss Mineral Exploration je donela dva rešenja – o prenosu vlasništva sa Patanaika na kompaniju Ropa Investments Limited i o promeni adrese na Novom Beogradu. Oba rešenja APR-u je podneo Jovan Grubin.

Jovana Grubina pominje BIRN i to kao starijeg brata Nenada Grubina, prvog vlasnika Rio Tinta u Srbiji i Bosni Hercegovini početkom dvehiljaditih.

Kako pišu, Jovan Grubin je bio direktor pet kompanije koje su bile ili su još uvek zainteresovane za eksploataciju litijuma u Srbiji.

Nova ekonomija je poslala pitanja kompaniji Edelweiss Mineral Exploration na zvaničan mejl naveden u registru Agencije za privredne registre (APR), ali nam se poruka vratila uz obaveštenje da mejl nije moguće dostaviti.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.