Zlatibor uskoro dobija postrojenje za preradu otpadnih voda

Foto: Nova ekonomija

Na Zlatiboru se privodi kraju izgradnja postrojenje za preradu otpadnih voda. Radovi su počeli krajem 2018. godine, a planom je predviđeno da budu završeni do kraja tekuće godine, potvrdili su za Novu ekonomiju u Opštini Čajetina.

Postrojenje u blizini rečice Obudojevice na Zlatiboru, uskoro bi trebalo da bude pušteno u probni rad, koji će trajati oko godinu dana.

"Otpadne vode će se prerađivati na principu SBR tehnologije i to postrojenje će biti jedno od najboljih u Srbiji, jer će podzemne i druge vode biti zaštićene od zagađenja", rekla je za Novu ekonomiju Slađana Vulović iz kabineta predsedednika Opštine Čajtina.

Prema njenim rečima, cilj je da se na Zlatiboru stvori "ekološki zdravije i lepše okruženje".

Foto: Nova ekonomija, Zlatibor, Kraljeve vode

U projekat je uloženo više od 4,6 miliona evra. Centar za međunarodnu saradnju i razvoj Vlade Slovenije uložio je million i po evra bespovratnih sredstava, dok je ostatak novca izdvojila lokalna samouprava. 

U prvoj godini rada, upravljanje postrojenjem će biti povereno Javnom komunalnom preduzeću "Vodovod Zlatibor" i slovenačkom konzorcijumu "Hidroinženjering" koje je bilo jedan od izvođača radova.

U Opštini Čajetina kažu da je u planu izgradnja posebnih postrojenja za preradu otpadnih voda za Čajetinu, Sirogojno i Mačkat za koju je norveški institut "Niva" izradio studiju.

"Počeli smo sa pripremom projektne dokumentacije za ta postrojenja i očekujemo da ćemo njihovom izgradnjom za tri godine izgradnjom stvoriti uslove za najčistiju vodu i ekološki zdravo okruženje", navode sagovornici Nove ekonomije.

Foto: Nova ekonomija, Zlatibor

Pored Zlatibora, postrojenje za preradu otpadnih voda gradi se i u Leskovcu. Šabac i Vrbas su gradovi koji svoja postrojenja za preradu kanalizacije već imaju. Prema podatku koji je prošle godine objavio NALED, Srbija prerađuje svega 16% svojih otpadnih voda.

Čedomir Savković

*Projekat "Zaštita životne sredine - otpad nije na bacanje" finansiran je iz programa podrške medijima Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije. Ovaj tekst, celokupan sadržaj i izneti stavovi su isključiva odgovornost Business Info Group, kao izdavača Nove ekonomije

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara