Zrenjanin FOTO:N1

Zrenjanin poklonio pet miliona evra Kinezima

Zrenjanin FOTO:N1
Građanski preokret iz Zrenjanina saopštio je danas da poklanjanje više od 96 hektara građevinskog zemljišta kineskoj kompaniji Šandong Linglong ne zvuči kao ekonomski opravdano i dovodi u pitanje jednakost poslovnih aktera na tržištu i Zrenjanina i Srbije. 

Aktivisti udruženja Građanski preokret ukazali su da su pre 2012. godine, u Zrenjanin dolazili strani investitori, navodeći kao primer Drekslmajera, Fulgara, Pompee, Gecea i druge koji su podizali svoja postrojenja i zaposlili više hiljada radnika, a da su građevinsko zemljište uzimali u dugoročni zakup po ceni od pet do sedam evra po kvadratnom metru.

Nešto kasnije, naveli su oni, po zakonu koji je osim zakupa omogućio i prodaju zemljišta, Zrenjanin je u 2014. godini inkasirao oko 30 miliona, a 2015. godine oko 70 miliona dinara.

Nova ekonomija je izračunala na osnovu ovih podataka, da je gradska kasa oštećena na ime neplaćenih taksi za najmanje pet miliona evra na ime zakupa zemljišta. Podsećamo i da ovo nije prvi put da Vlada Srbije poklanjana plodne oranice. 


Udruženje je navelo da je u tom periodu zemljište u Industrijskoj zoni Jugoistok kupilo više od 20 fizičkih i pravnih lica. Najveći kupac je bio novosadski Kraun, koji je platio 13,4 miliona dinara dok je lokalna trgovina Gomeks za širenje u toj zoni izdvojila 12,5 miliona, a medju značajnijim investitorima je bila i italijanska firma Teknostrukture, kojoj je plac prodat za 9,9 miliona dinara.

"Kada se sve to uzme u obzir, poklanjanje više od 96 hektara građevinskog zemljišta kompaniji Šandong Linglong ne zvuči kao ekonomski opravdano i dovodi u pitanje jednakost poslovnih aktera na tržištu Srbije i Grada Zrenjanina", naveli su iz Građanskog preokreta.

Naveli su i da kompanija Drekslmajer trenutno ima više od 5.000 zaposlenih Zrenjaninaca, a da svi investitori u zrenjaninskim industrijskim zonama preko 10.000 radnika, dok Šandong Linglong najavljuje zapošljavanje svega 1.500 radnika i to do 2025. godine, što smatraju, znači da ni u tom aspektu ne opravdava privilegije koje su joj date.

Građanski preokret je uputio Republičkoj direkciji za imovinu Srbije zahtev da mu dostavi ugovor kojim je država poklonila zemljište kineskoj kompaniji Šandong Linglong i učiniće ga dostupnim javnosti.

Istakli su i da se desetinama kilometara sa svih strana buduće fabrike automobilskih guma na banatskim oranicama proizvodi hrana, zbog čega je posebno važno obratiti pažnju na uticaj tog postrojenja na životnu sredinu.

"Podsećamo da Zrenjanin nema prečistač otpadnih voda što znači da će se otpadna voda iz ovog postrojenja neprečišćena izlivati u kanalizaciju, odnosno u već zagađenu reku Begej. Takodje, u Zrenjaninu ne postoji savremena i pouzdana kontrola kvaliteta i zagađenosti vazduha, a poznato je da već decenijama nema ni pitke vode", naveli su iz tog udruženja.

Ministarstvu zaštite životne sredine, pokrajinskom Sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine i Gradskoj upravi Zrenjanina Gradjanski je ovaj građanski pokret uputio zahtev za dostavu studije o uticaju buduće fabrike automobilskih guma na životnu sredinu i eventualnu saglasnost tih organa na priloženu studiju. Kako je navedeno, i ta dokumentacija će biti stavljena javnosti na uvid.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.