Vesti iz zemlje

28.05.2024. 10:00

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Zaustavljen tender za grejanje i hlađenje Expo centra i Nacionalnog stadiona

Foto: Printskrin, Prostorni plan područja posebne namene Nacionalnog fudbalsnog stadiona - II faza

Tender za izgradnju postrojenja koje treba da snabdeva Nacionalni stadion, EXPO centar i prateće objekte u Surčinu grejanjem, klimatizacijom i strujom, suspendovan je zbog podnetog zahteva za zaštitu prava, vidi se na Portalu javnih nabavki.

Ovaj tender su nedavno raspisale „Beogradske elektrane“. Ko je podneo zahtev za zaštitu prava i na šta se konkretno žalio za sada nije poznato. Zahteve za zaštitu prava uglavnom podnose konkurentske firme koje žele da učestvuju na tenderu kada smatraju da su na neki način oštećene u javnoj nabavci, recimo ako im je pogrešno bodovana aplikacija ili ako smatraju da su uslovi na tenderu „nacrtani“ za neku određenu kompaniju.

U jednom od dokumenata na Portalu javnih nabavki se može videti da je Beogradskim elektranama upućeno nekoliko zahteva za pojašnjenjima ili dodatnim informacijama koje firme koje su zainteresovane za učešće mogu da postave.

Pitanja koja su u ovom slučaju upućena „Beogradskim elektranama“ odnosila su se uglavnom na kriterijume za izbor pobednika na tenderu. Sami upiti su anonomni.

U samom javnom pozivu nije pisalo koliko će da koštaju ovi radovi, ali u planu javnih nabavki Beogradskih elektrana za 2024. godinu stoji da je procenjena vrednost izgradnje ovog postrojenja 18 milijardi dinara.

U kompleksu trigenerativnog postrojenja Surčinsko polje kao osnovno gorivo treba da se koristi prirodni gas, a kao rezervno, gasno ulje.

Toplotnim sistemom treba da budu pokriveni sajamski prostor EXPO 2027, nacionalni stadion, tržni centar od 100.000 kvadrata, prateći smeštajni objekti, dečja ustanova i škola, hotel i akvatik, dok na rashladni sistem treba da budu uključeni sajamski prostor EXPO 2027, stadion i tržni centar.

Sistem mora da bude isporučen tako da može da zadovolji potrebe potrošača neprekidno tokom 24 časa rada u periodu 365 dana.

Izvođač je dužan da izgradi kompletan i potpuno funkcionalan sistem za isporuku energije u roku od 730 dana od potpisivanja ugovora, ali ne kasnije od 1. decembra 2026. godine.

Gradi se postrojenje za grejanje i hlađenje EXPO centra i Nacionalnog stadiona

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.