Britanski parlament danas ponovo glasa o Bregzitu

FOTO: Pixabay
  • 12.03.2019

  • 10:57

  • Beta

  • 0

Britanski parlament danas ponovo glasa o sporazumu o Bregzitu i ako ga poslanici ponovo odbace u sredu će moći da glasaju za Bregzit bez sporazuma, ili da narednog dana, u četvrtak, traže kratko produženje procesa u skadu sa članom 50 Ugovora EU.

Predsednik britanske opozicione Laburističke stranke Džeremi Korbin pozvao je britanske poslanike da ponovo glasaju protiv sporazuma o Bregzitu, uprkos izmenama koje je najavila premijerka Tereza ​​Mej.

"Dogovor koji je objavljen sa Evropskom komisijom ne sadrži ništa što bi izgledalo kao promene koje je Terezija Mej obećala u parlamentu", naveo je u ponedeljak uveče Korbin u saopštenju.

Britanski poslanici već su jednom, u januaru, odbacili sporazum o uslovima izlaska Britanije iz EU koji je premijerka Tereza Mej usaglasila sa Briselom, većinom od 432 prema 202. To znači da Tereza Mej sada treba da ubedi 116 poslanika da promene svoje mišljenje, što je težak zadatak, navodi agencija AP.

Protivljenje sporazumu u parlamentu usredsređeno je na deo koji bi trebalo da osigura da neće biti graničnih kontrola niti prelaza između Irske - koja je članica EU - i britanske Severne Irske, podseća AP i dodaje da se poslanicima koji podržavaju Bregzit ne dopada to što odredbom o granici (bekstop) Britanija ostaje vezana trgovinskim pravilima EU.

pošaljite komentar

Nema komentara