DNA upozorava - aplikacija FaceApp nije bezbedna!

Foto: Pixabay
  • 18.07.2019

  • 12:16

  • The Washington Post, Nova ekonomija

  • 0

Nacionalni demokratski komitet (Democratic National Committee - DNA) u Sjedinjenim Američkim Državama upozorio je da se ne koristi FaceApp aplikacija, koja je već postala viralna.

Ova aplikacija dozvoljava korisnicima da ubace slike svog lica, a ona vam onda pokaže kako možete izgledati u budućnosti, sa sve sedom kosom i borama.

Aplikacija je postala vrlo popularna u svetu, jer su je koristile i pojedine poznate ličnosti poput košarkaša Lebrona Džejmsa.


PROČITAJTE JOŠ:


Kritičari kažu da postoji mogućnost da dođe do zloupotrebe vaših fotografija od strane kompanije koja je stacionirana u Sankt Peterburgu.

Iz DNA su upozorili javnost, posebno svoje članove, da ne koriste aplikaciju i da je hitno deinstaliraju ukoliko je imaju na telefonu.

FaceApp je nastala 2017. godine i do sada je, samo na Google Play-u, skinulo preko 100 miliona korisnika. Aplikacija dozvoljava svojim korisnicima da menjaju svoja lica, pol ili frizuru sa vrlo uverljivim rezultatima. Ovo se postiže korišćenjem veštačke inteligencije, pa slike budu izmenjene u sekundi na sličan način kako funkcionišu filteri na Instagramu ili Snapčetu.

Problem koji se navodi je što u pravima korišćenja korisnici dozvoljavaju kompaniji da upotrebljava fotografije, kako god oni žele.

Osnivač kompanije Wireless Lab iz Rusije Jaroslav Gončarov, izjavio je da se podaci ne prenose u tu zemlju i da se većina fotografija obriše sa njihovog servera u roku od 48 sati.

Smatra se da DNA gaji nepoverenje prema Ruskim IT kompanijama, jer su bili meta napada hakera iz Rusije tokom kampanje 2016. godine.

pošaljite komentar

Nema komentara