Žan-Klod Junker, predsednik EK

Evropska unija se sprema za Bregzit bez sporazuma

  • 14.12.2018

  • 09:24

  • 0

Žan Klod JUnker FOTO:@JunckerEU

Evropska komisija ubrzaće pripreme za slučaj da Velika Britanija napusti EU bez sporazuma o uređenom razlazu, rekao je predsednik EK Žan-Klod Junker.

"Naši britanski prijatelji treba da kažu šta žele umesto da nam govore šta mi želimo", rekao je sinoć Junker nakon samita lidera EU posvećenog Bregzitu i dodao da će EK u sredu 19. decembra objaviti "sve korisne informacije koje se tiču priprema za Bregzit bez sporazuma".

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je rekao da britanska premijerka Tereza Mej ima "teškoća" da ubedi britanski parlament da odobri sporazum i da je tražila "dodatno osiguranje". 

Junker je ocenio da je "nezamislivo" da Velika Britanija misli da EU treba da "ponudi odgovore". "Reč je o tome da britanska vlada treba da nam kaže šta tačno hoće", naveo je on. Takođe, rekao je da mu je "teško da razume raspoloženje britanskih poslanika". 

Prema jednom izvoru, atmosfera na radnoj večeri je bila veoma loša. Taj izvor je naveo da Tereza Mej nije bila sposobna da izrazi šta želi kao i da ju je nemačka kancelarka Angela Merkel često prekidala i pitala je šta tačno očekuje. 

Mej može očekivati pomoć samo ako se narednih nedelja pojavi s konkretnim predlozima, rekao je drugi izvor. 

Britanska vlada je odredila 21. januar kao poslednji rok za glasanje o sporazumu u parlamentu. 

Evropski savet je u zaključcima ponovio da je "sigurnosna mreža" (backstop) za irsku granicu planirana kao privremena mera i da će, čak i da do njene primene dodje, EU "učiniti sve u svojoj moći za brzo zaključivanje sporazuma koji bi je zamenio".

pošaljite komentar

Nema komentara