Vesti iz sveta

22.02.2019. 14:38

Beta

Autor: Rasim Ljajić

Kriza u Venecueli: Nikolas Maduro zatvorio granicu sa Brazilom

Predsednik Venecuele, Nikolas Maduro, naredio je zatvaranje granice sa Brazilom zbog sukoba oko međunarodne humanitarne pomoći.

Levičarski lider na televiziji je rekao da razmišlja i o zatvaranju granice sa Kolumbijom, kako bi sprečio da opozicija dobije podršku.

On demantuje da u zemlji postoji bilo kakav kriza i ocenjuje da isporuku pomoći orkestrira Amerika.

Lider opozicije Huan Gvaido za to vreme predvodi konvoj koji je krenuo iz glavnog grada, Karakasa, do granice sa Kolumbijom.

Inače, na kolumbijskoj strani granice će tokom dana biti održan koncert za prikupljanje novca za Venecuelu, dok će Madurova vlada istovremeno održati svoj događaj, navodno na samo 300 metara udaljenosti.

Huan Gvaido, predsednik Narodne skupštine, proglasio je sebe prelaznim liderom tokom antivladinih protesta prošlog meseca, što je prihvatilo više desetina nacija, uključujući SAD i većinu latinoameričkih zemalja.

On i njegovi saveznici nadaju se da će preuzeti humanitarnu pomoć u vidu hrane i lekova, koji se prikupljeni u susednom Brazilu i Kolumbiji, prkoseći predsedniku Maduru.

Brazilska granica: Sukobi oko podrške

Uz pomoć ministra odbrane Venecuele i drugih vojnih komandanata, Maduro je najavio da će granica sa Brazilom do daljnjeg biti potpuno zatvorena.

Prelaz se obično zatvara noću i otvara u osam ujutru po lokalnom vremenu.

Posle objave, mnogi stanovnici Venecuele požurili su preko granice do brazilskog grada Pakaraime kako bi se snabdeli zalihama, prenosi brazilski informativni portal G1.

Desničarska brazilska vlada predsednika Žaira Bolsonara je među onima koje priznaju Gvaida kao legitimnog vođu Venecuele, dok novi izbori ne budu održani.

Brazil je u utorak objavio da će, u koordinaciji sa SAD, hrana i lekovi biti spremni u Pakaraimi kako bi ih kamionima kojima upravljaju građani Venecule preuzela Vlada predsednika Huana Gvaida.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.