Vesti iz sveta

26.10.2015. 16:15

Poslovni dnevnik

Autor: Nova Ekonomija

Kurs evra prema dolaru nastavlja da pada

Kurs evra prema američkoj valuti potonuo je prošle nedelje 2,9 odsto, na 1,1018 dolara, najniži nivo od početka avgusta.
Evro je oslabio i prema japanskoj valuti za 1,3 procenta, na 133,8 jena, najniži nivo u mesec dana. Dolar je, pak, ojačao prema ‘japancu’, pa mu je kurs skočio 1,7 odsto, na 121,45 jena.
Najveći nedeljni gubitak evra prema dolaru od maja posledica je najave Evropske centralne banke da će njeni čelnici na sednici u decembru razmotriti trebaju li da se uvedu dodatne podsticajne mere. 
Kao što se očekivalo, čelnici ECB-a odlučili su na sednici u četvrtak da ključna kamatna stopa ostaje nepromenjena na rekordno niskom nivou od 0,05 odsto, dok je predsednik banke Mario Dragi poručio da će ECB u celosti sprovesti program kupovine imovine za 60 milijardi evra mesečno, a mogla bi i da ga produži nakon planiranog završetka u septembru iduće godine. 
„Tržišta su očekivala da bi Dragi mogao da signalizira produžetak programa kvantitativnog ublažavanja nakon septembra iduće godine, no on je otišao tako daleko da je čak signalizirao spremnost spuštanja kamatne stope na depozite banaka dublje u negativno područje“, komentar je trgovca u jednoj japanskoj brokerskoj kompaniji. 
Mogućnost daljeg labavljenja monetarne politike pritiska evropsku valutu. Analitičari Goldman Saksa smatraju da je potencijal za dalje slabljenje evra vrlo značajan, pa procenjuju da bi njegov kurs mogao da se vrati na najniže nivoe u 12 godina od oko 1,05 dolara, na koliko se spustio u martu, ako ECB odluči dodatno da ublaži monetarnu politiku. 
Analitičari Komercbanke smatraju, pak, da će svaki uspon dolara verovatno dodatno pritisnuti američku centralnu banku Fed da odloži povećanje kamatnih stopa u SAD-u. 
„Dalja aprecijacija dolara trebala bi da Fed dodatno odvrati od podizanja kamata. Šta više, tržišni učesnici više ne očekuju da će Fed u dogledno vreme značajnije podići kamate“, kazao je analitičar u Komercbanci Ulrih Lojhtman. 
Osim evra, prema dolaru je prošle nedelje znatno oslabio i švajcarski franak jer se spekuliše da će švajcarska centralna banka morati da poveća negativne kamatne stope na depozite ako ECB dodatno olabavi monetarnu politiku.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.