Vesti iz sveta

26.02.2019. 15:13

Poslovni dnevnik

Autor: Sergej Trifunović pisao Aleksandru Vučiću

Mask opet tvitom oborio pad akcija Tesle, preti mu kazna

Američka Komisija za trgovinu vrednostima zatražila je od suda da proglasi Ilona Maska krivim za nepoštovanje zbog kršenja uslova sporazuma.
Problemi su ponovo iskrsli zbog Maskove objave na Tviteru. Mask je zbog „tvitova“ već platio oko 10 miliona dolara kazne i smenjen je sa čela kompanije za proizvodnju električnih automobila Tesla, čiji je jedan od osnivača.
Podsetimo, Komisija prati bilo kakve javne nastupe direktora i vlasnika kompanija koji bi mogli da utiču na američku berzu, odnosno kažnjava izjave koje bi mogle da pogrešno navode ulagače, piše Poslovni dnevnik. 
Poslednja od spornih Makovih objava tiče se očekivane proizvodnje električnih automobila ove godine. On je naveo da će kompanija ove godine napraviti oko 500.000 vozila, a nakon četiri sata je počeo da objašnjava svoj tvit. Naime, rekao je kako je nameravao da kaže da bi godišnja proizvodnja na kraju 2019. mogla biti oko 500.000 vozila. Potom je naveo da se ukupne isporuke za ovu godinu i dalje procenjuju na 400.000. 
„Mask nije tražio niti dobio odobrenje pre objavljivanja ovog tvita, koji je bio netačan i distribuiran do više od 24 miliona ljudi“, napisala je Komisija tražeći sankcije za njega. Inače odobrenje objava deo je prethodne nagodbe Maka i Komisije. 
Deonice Tesle pale su pet odsto nakon što je Komisija tražila od sudije da Maska proglasi krivim.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.