Maskova SpaceX kompanija ukida 10 odsto radnih mesta

  • 12.01.2019

  • 09:20

  • Hina

  • 0

FOTO: Wikimedia

Proizvođač raketa SpaceX, kompanija koju je osnovao poznati preduzetnik Ilon Mask, izvestio je kako će ukinuti oko 10 odsto od ukupno više od 6.000 radnih mesta uoči "predstojećih veoma teških izazova".

"Kako bismo nastavili s isporukom za naše klijente i kako bismo uspeli da razvijemo međuplanetarne svemirske letelice i globalni svemirski internet, SpaceX mora postati tanja, učinkovitija kompanija", poručio je u petak portparol kompanije.

U junu je izvršni direktor Ilon Mask otpustio najmanje sedam osoba iz višeg menadžerskog tima koji je vodio SpaceX projekt lansiranja satelita, preneo je tada Rojters. Otkazi su bili povezani s nesuglasicama oko tempa kojim je taj tim razvijao i testirao svoje Starlink satelite.

Program StarLink SpaceX-a nastoji prvi na tržište da uvede novu satelitsku internet uslugu, a u tome se takmiči s kompanijama OneWeb i kanadskim Telesatom. Prošlog je meseca, pak, SpaceX realizovao svoju prvu svemirsku misiju povezanu s američkom nacionalnom bezbednošću, kada je raketa SpaceX-a s američkim vojnim navigacijskim satelitom lansirana s Kejp Kanaverala na Floridi.

Nedavno je Wall Street Journal izvestio da je SpaceX prikupio još 500 miliona dolara dodatnog kapitala, pa se vrednost te kompanije procenjuje na 30,5 milijardi dolara.

Ta kompanija ranije je objavila planove za putovanje na Mars 2022. godine, nakon čega bi do 2024. na crvenu planetu usledila misija s posadom. Čini se da se Ilon Mask u poslednje vreme usmerio na racionalizaciju poslovanja, s obzirom da je u junu prošle godine, još jedna njegova kompanija, proizvođač električnih automobila Tesla, najavila ukidanje 9 odsto ili nekoliko hiljada radnih mesta te kompanije u svetu, kako bi smanjila troškove poslovanja.
pošaljite komentar

Nema komentara