Vesti iz sveta

09.01.2017. 09:45

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Mekdonalds ide iz Kine i Hong Konga

Američki lanac brze hrane Mekdonalds će prodati kontrolni udeo svog posla u Kini i Hong Kongu za 2,08 milijardi dolara kinesko-američkom konzorcijumu.

Konzorcijum čine kineska državna kompanija Sitik (Citic) i američki investicioni fond Karlajl grupa (Carlyle), saopšteno je.

Konzorcijum će kupiti 80-procentni udeo poslovanja, dok će Mekdonalds zadržati jednu petinu vlasništva, uz plan da sa novim partnerima otvori više od 1.500 restorana u idućih pet godina u manjim kineskim gradovima, prenosi agencija Blumberg. 

Sitik Limitid, Sitik Kapital Holdings, Karlajl grupa i Mekdolands će osnovati kompaniju koja će raditi kao franšiza poslovnog lanca u kontinentalnoj Kini i Hong Kongu u narednih 20 godina, navele su kompanije u zajedničkom saopštenju. 

Sporazum je deo Mekdonaldsovog plana promene poslovanja na stranom tržištu, budući da se kompanija bori sa usporavanjem rasta u toj zemlji. 

U saopštenju objavljenom na Honkoškoj berzi navedeno je da je cilj ove kupoprodaje jačanje prisustva među kineskim potrošačima „koji treba da postanu glavni pokretač kineske ekonomije u godinama koje dolaze“. 

Lanac hamburgera je prošle godine najavio planove za prodaju više od 2.600 svojih restorana u Kini i Hong Kongu, pošto je njegov promet bio pogođen zbog političkih napetosti vezanih za Južnokinesko more, što se odrazilo na zaradu američke firme u toj zemlji. 

Poslovanje Mekdonaldsa u Kini je takođe bilo uzdrmano 2014. godine zbog skandala u vezi sa bezbednošću hrane u koji je bio upleten jedan od njegovih dobavljača mesa. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.