Vesti iz sveta

21.01.2019. 11:59

Tanjug

Autor: Aleksandar Vučić

Privredni rast Kine usporio na 6,6 odsto

Kina je danas zvanično saopštila da je u 2018. godini njen privredni rast iznosio 6,6 odsto, što je najsporiji tempo od 1990. godine.
Godinu ranije, kineski ekonomski rast bio je 6,9 procenata. 
Ovakav podatak su očekivali mnogi širom sveta zbog tekućeg trgovinskog spora Pekinga sa Vašingtonom, njegovim najvećim trgovinskim partnerom, izveštava Rojters. 
Rast kineskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u četvrtom kvartalu bio je 6,4 odsto na godišnjem nivou, što odgovara očekivanjima. To je nešto slabije u odnosu na medjugodišnji rast od 6,5 procenata u trećem kvartalu 2018. 
Ipak, u poslednjem lanjskom tromesečju među zvaničnim ekonomskim podacima izdvaja se nekoliko svetlih tačaka. 
Industrijska proizvodnja je u decembru porasla za 5,7 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine, što je blago iznad rasta od 5,4 odsto zabeleženog u novembru, a takođe je više od prognoze ekonomista koji su procenili da će iznositi 5,3 procenta. 
Promet u maloprodaji je takođe povećan za 8,2 odsto u decembru, ataj pokazatelj se podudara sa prognozom analitičara i predstavlja ubrzanje u odnosu na zabeleženih 8,1 odsto u novembru. 
Uticaj američkih tarifa na privredni rast Kine bio je ograničen, ali kineska ekonomija trpi zbog narastajućeg globalnog trenda kontrole uvoza, volatilnosti na finansijskim tržištima i smanjenja investicione potrošnje, izjavio je komesar Državne kancelarije za statistiku, Ning DJidže.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.