Vesti iz sveta

03.06.2019. 16:28

Business insider, CNN

Autor: Ivan Stamenković i Nikola Vučković

Protest otkrivenih bradavica ispred Fejsbuka zbog cenzure golotinje

Na desetine golih modela okupilo se u nedelju ispred kancelarije Facebook-a u Njujorku kao deo umetničke instalacije kojom se izražava protest zbog zabrane golotinje na Fejsbuku i Instagramu, pišu američki mediji.

Protest poznat kao #WeTheNipple (Mi bradavice), organizovala je Nacionalna koalicija protiv cenzure (NCAC) zajedno sa umetnikom Spenserom Tunikom (Spencer Tunick), koji je fotografisao golu masu.

Facebook ima strogu zabranu golotinje na svojoj platformi kao i Instagram. Neki umetnici se žale da im to onemogućava da dele svoj rad na internetu.

//

„Umetnici ne mogu da dele slike svojih tela. Muzeji i galerije su ograničeni čak i kada promovišu izložbe s aktovima“, napisao je NCAC u saopštenju povodom ove akcije.

Prema CNN-u, u performansu su učestvovali i članovi grupe za osnaživanje žena Grab Them By The Ballot.

„Mi smo ovde da bismo osnažili žene oko pozitivnosti tela i podstakli izlaznost ženskih birača u 2020. godini“, rekla je Davn Robertson, osnivač grupe, u izjavi za medije pre događaja.

Ona je kazala da se Facebook i Instagram drže mizoginih politika koje previđaju kontekst umetničke nagosti.

Robertson je izjavila da je Facebook trajno zabranio stranu grupe nakon što je objavila slike ženskog akta, a i njen nalog je nekoliko puta bio zabranjen.

Kako kaže, nakon njenih žalbi iz Fejsbuka su se izvinili, ali joj je nalog ponovo zabranjen kad je objavila slike golog tela.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.