Vesti iz sveta

18.12.2018. 10:14

Biznis Insajder

Autor: Si Đinping

Robot koji dostavlja hranu se zapalio pred studentima Berkli univerziteta

Robot Kiwibot koji dostavlja hranu, zapalio se u petak pred studentima Univerziteta Berkli. Prilikom izbijanja požara niko nije povređen, a vatra je brzo ugašena zahvaljujući brzoj reakciji i protivpožarnom aparatu koji je bio blizu.

Kiwibot jedan je od oko 100 robota, koji se testiraju na ovom univerzitetu.

Kompanija Kiwi, koja je njegov tvorac, saopštila je da je do incidenta došlo zbog istog problema koji su imali i Samsung telefoni – loše baterije.

„Utvrđeno je da je robot izgoreo zbog  ljudske greške kada je umesto funkcionalne baterije u robota stavljena neispravna baterija. Ovo je uzrokovalo retku pojavu prilikom koje je baterija usled prejake toplote eksplodirala“, navela je ova kompanija u blogu na svom sajtu.

Isti problem, podsetili su, imale su i baterije Samsung-a zbog kojih je propala prodaja Galaxi Note 7.

Problem kao što je bio sa Kivibots-om do sada je pogodio 0,6% flote robota kompanije, koji su isporučivali hiljade buritosa, smutija i drugih obroka, pošto su bili pušteni u rad na Berklijevom kampusu 2017. godine.

„Da bi se osiguralo da se ovo više ne ponovi, Kivi je stavio u njih softver koji će rigorozno pratiti stanje svake baterije“, saopštila je kompanija. 

I Kivi je rekao da će u narednim nedeljama uvesti „inicijative u industriji“.

Iako samozapaljenje robota nije nikog povredilo, niti je izazvalo veću štetu, ovaj događaj otvorio je ponovo pitanje bezbednosti korišćenja robota, dronova, automomnih automobila bez vozača i drugih robotskih mašina, čiji je rad baziran na veštačkoj inteligenciji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.