Vesti iz sveta

01.11.2019. 16:39

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Ruski kontroverzni zakon o internetu stupio na snagu

Zakon koji daje zvaničnicima široka ovlašćenja da regulišu saobraćaj na internetu stupio je na snagu u Rusiji, nakon što je ranijim zakonima već zabranjeno „nepoštovanje“ vlasti i širenje onoga što Vlada smatra „lažnim vestima“, javlja BBC.

Zakon omogućava Kremlju da prekine konekciju sa internetom korisnicima u Rusiji ili im onemogući pristup svetskoj mreži u slučaju „vanrednog stanja“, a sama Vlada je ta koja odlučuje šta predstavlja pretnju i kako postupiti.

Zakon obavezuje internet provajdere da ugrade opremu koje je u stanju da identifikuje izvor saobraćaja i filtrira sadržaj, što u praksi znači da će državna regulatorna agencija Roskomnadzor biti efikasnija u blokiranju sajtova.

Kritičari upozoravaju da će Vlada koristiti novi zakon da ućutka kritike na svoj račun, dok Kremlj tvrdi da će zakon poboljšati sajber-bezbednost.

Rusija se trudi da preusmeri internetski saobraćaj i podatke kroz servere pod državnom kontrolom, kako bi smanjila zavisnost od stranih servera nad kojima ima manje kontrole, piše BBC.

Zakon je ranije ove godine potpisao ruski predsednik Vladimir Putin. Portparol Kremlja Dimitri Peskov odbacio je sumnje da Vlada planira da „izoluje“ kritičare na internetu. 

Međutim, organizacije kao što su Human Rights Watch i Reporteri bez granica smatraju da zakon predstavlja pokušaj da se pojača cenzura i politička kontrola nad internetom.

PROČITAJTE JOŠ:

Funkcioneru SNS 1,6 miliona evra subvencija za izgradnju hotela

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.