Slovenija kaznila Agrokor sa 53 miliona evra

FOTO: Pixabay
  • 07.10.2019

  • 16:35

  • Poslovni dnevnik

  • 0

Slovenačka agencija za zaštitu konkurencije kaznila je bivši Agrokor, propali koncern prethodno u vlasništvu Ivice Todorića, sa 53 miliona evra zbog neprijavljivanja kupovine punionice vode Costella.

Vanredna uprava Agrokora je ovu odluku nazvala „neosnovanom" i najavila da će preduzeti pravne korake protiv nje, piše hrvatski Poslovni dnevnik.

Uprava navodi da je spornu stransakciju sproveo bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić 2016. godine, da za nju nije znao ni jedan član tadašnje uprave i da je vanredna uprava saznala za nju tek u drugoj polovini 2017. godine.

Kako su prethodno javili slovenački mediji, Agrokor je kažnjen zbog prikrivene kupovine privatne kompanije Costella sa tridesetogodišnjom državnom koncesijom za punjenje izvorske vode i istoimenog brenda.

Tu kompaniju je kupila Ardeya Global iz Dubaija, bez zakonom predviđene prijave koncentracije, a utvrđeno je da je Ardeya povezana sa Todorićem jer je pet miliona evra kojom je Costella kupljena prebačeno sa računa Agrokor AG u Švajcarskoj, prenosi Poslovni dnevnik pozivajući se na medije u Sloveniji.

Poslovanje Agrokora je u aprilu preuzela novoosnovana Fortenova Grupa zbog ogromnih dugovanja.

Od ukupno 159 kompanija koncerna Agrokor oko 45 je bilo nesolventno. Protiv Ivice Todorića podignuta je optužnica u septembru zato što je navodno oštetio taj koncern za 1,25 miliona evra, što on negira.

PROČITAJTE JOŠ:

Naslednik Agrokora pod lupom nadležnih u Srbiji

Merkator prodaje Roda megamarket u Beogradu

pošaljite komentar

Nema komentara