Vesti iz sveta

29.11.2018. 09:31

Autor: Vladimir Putin

Uber dobio konkurenciju – Taxify

Hrvatska

Tržište taksi usluga u Hrvatskoj dobilo je novu dimenziju ulaskom nove platforme za naručivanje prevoza taksijem.

Uber je u Hrvatskoj ove nedelje i zvanično dobio konkurenciju u Taxifyu, kompaniji s evropskim i kineskim investitorima koji se predstavljaju brzorastućom platformom za naručivanje prevoza taksijem. 

Taksisti koji koriste aplikaciju Taxify počeli su voziti po metropoli, a prema nekim informacijama, prvog dana rada na zagrebačkim ulicama našlo se dvestotinjak njihovih vozila, s tim da kompanija i vozačima i korisnicima obećava veće naknade i bolju uslugu, piše Jutarnji list. 

Time je lovac praktički postao lovina – jer upravo je zahvaljujući Uberu tržište liberalizovano, što je njegovoj konkurenciji omogućilo da se pojavi i u Hrvatskoj. Taxify nije jedini koji se nedavno pojavio u Zagrebu, odnosno ušao na hrvatsko tržište. Pre nekoliko dana na cestama su se pojavila i vozila s oznakom Ride2, ćerke kompanije mlade rent-a-car kompanije Ridecar. 

Ipak, s ulaskom novih igrača na hrvatsko taksi tržište, koji je omogućen liberalizacijom tržišta novim Zakonom o drumskom prevozu, cene usluge neće pojeftiniti, nego će se priča pretvoriti u bespoštednu borbu za vozače. 

Na hrvatskom tržištu je trenutno 3.819 licenciranih autotaksi prevoznika te ukupno 5.993 prijavljena vozila. Prema nekim procenama, više od polovine ih je u Zagrebu. Sredinom maja, pre liberalizacije, registrovan je bio 3.151 prevoznik i 4.322 vozila, odnosno čak 40 odsto manje vozila i 25 odsto manje prevoznika s licencom. 

Kako bi se zaključilo da je borba za vozače u punom jeku, dovoljno je pogledati ponudu Taxifya koji svojim vozačima trenutno nudi niže cene korišćenja platforme, kao i mogućnost da istovremeno rade za konkurenciju. 

Primera radi, od 100 kuna prihoda vozača, 15 odsto, odnosno 15 kuna, ide Taxifyu. Uber vozačima koji koriste njegovu aplikaciju sada uzima 25 odsto, dakle u ovom slučaju 25 kuna. 

„Vozači mogu očekivati 10 odsto veću zaradu u odnosu na konkurenciju. Naša je kompanija oduvek fokusirana na to da vozačima pruži veći prihod po vožnji jer čvrsto verujemo da samo sretni vozači znače i sretne korisnike prevoza – poručio je, između ostalog, Daniel Tutić, predstavnik Taxifya u Hrvatskoj. Usz to svim korisnicima koji vožnju plate karticom nude popust od 50 odsto. Koliko će dugo taj popust biti na snazi, nisu znali da kažu. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.