Vesti iz zemlje

24.05.2019. 00:07

business Intelligence Balkans

Autor: Aleksandra Đenadić, Prvo osnovno tužilaštvo

Aman stigao u Leskovac

Trgovinski lanac Aman u vlasništvu Nedala Khalila postao je 100-procentni vlasnik leskovačkog lanca marketa Orion, proizilazi iz rešenja Komisije za zaštitu konkurencije kojim se odobrava skraćeni postupak koncentracije

Kompanija Aman je osnovana 1992. godine. Trenutno ima 214 maloprodajnih objekata u kojima je zaposleno preko 2.000 radnika. Maloprodajni objekti su u najvećem broju locirani na teritoriji grada Beograda (154 objekta), dok u Leskovcu kao i u celom Jablaničkom okrugu, Aman nema nijedan prodajni objekat. 

Nedal Khalil je takođe vlasnik kompanija Aman Real Estate i Aman Rent a Car.

 

Leskovački Orion posluje od 2001. godine i bavi se uglavnom maloprodajom robe široke potrošnje. U okviru poslova veleprodaje robe široke potrošnje koji učestvuju sa 10 odsto u ukupnom poslovanju, Orion sarađuje uglavnom sa kupcima iz takozvane HORECA kategorije (restorani, kafići, hoteli i drugi), navodi se u rešenju Komisije. 

NEMAČKI TRGOVINSKI LANCI GLAVNI U EVROPI, ALI I LOKALCI IMAJU BUDUĆNOST

Celokupan prihod od poslovanja, Orion ostvaruje na teritoriji grada Leskovca u 33 maloprodajna objekta, u kojima je zaposleno 280 radnika. 

Trđišni udeo Amana na nacionalnom u trgovini na malo u nespecijalizovanim prodavnicama pretežno hranom, pićem i duvanom iznosi 0-5% prema ostvarenim prihodima od maloprodaje, odnosno 5-10% prema prodajnoj površini. 

Orion, sa druge strane, u Leskovcu ima veći tržišni udeo, 10-20% prema ostvarenim prihodima od maloprodaje, odnosno 10-20% prema prodajnoj površini. Kao najveće konkurente na teritoriji grada Leskovca, podnosilac prijave za koncentraciju je naveo sledeća privredna društva prema prodajnoj površini: Primanova (/10-20/%), Mercator S (/10-20/%), Lidl (/5-10/%).

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.