Vesti iz zemlje

23.05.2019. 12:40

Insajder, Danas

Autor: Aleksandra Đenadić, Prvo osnovno tužilaštvo

Avion za Vladu Srbije od brazilskog milijardera

Vlada Srbije odbija da odgovori na pitanja o nabavci aviona od firme EMS u vlasništvu brazilskog milijardera Karlosa Sančeza, koja je 2017. godine privatizovala Galeniku a.d.

Kako javlja Insajder, premijerka Ana Brnabić je navela da ne može ništa da kaže jer je to tajna iz bezbednosnih razloga.

„Ja sam rekla da je to strogo poverljiva nabavka i bilo šta drugo da kažem ja bih kršila zakon“, rekla je Brnabić na pitanje Insajdera.

Ovaj istraživački portal objavio je u utorak da je Vlada Srbije 2018. godine postala vlasnik aviona Embraer Legacy 600, koji je prethodno bio u vlasništvu brazilskog EMS.

Prema istraživanju Insajdera, iza kupca Galenike stoji mreža od čak 13 povezanih firmi i fondova, a na vrhu vlasničke piramide nalazi se porodica Sančez iz Brazila, čija je EMS samo jedna od firmi. 

PROČITAJTE JOŠ:

Skupština Beograda otpisala Galenici dug od 640.000 evra

Zašto se Zoran Babić vozio kolima privatne firme, koju bi trebalo da kontroliše?

Nije jasno da li je avion kupljen ili se radi o poklonu. Prema podacima sa baze vazduhoplova Planespotters, avion je isporučen Vladi u oktobru prošle godine.

Mesec dana posle toga, predsednik opozicione Narodne stranke Vuk Jeremić saopštio je serijski broj aviona, uz tvrdnju da je letelicu kupila Bezbednosno-informativna agencija. 

„Istina je da je avion kupila BIA kako bi se izbegao tender za nabavku, da avion koristi gotovo isključivo Vučić, kao i da umesto pilota i kabinskog osoblja avio-službe Vlade Srbije leti posada kompanije Air Pink“, rekao je tada Jeremić za dnevni list Danas.

Ovo nije prvi put da strane kompanije koje obavljaju različite poslove u Srbiji obezbeđuju vozila za državne institucije koje odlučuju o njihovim ponudama.

Automobil kojim se vozio direktor Koridora Srbije Zoran Babić učestvovao je u udesu u kom je poginula jedna žena u januaru, nekon čega su mediji pisali da to vozilo pripada bugarskoj firmi „Trace Group“, angažovanoj na izgradnji puteva u Srbiji.

Pod pritiskom javnosti Babić je izjavio da će podneti ostavku, međutim prema podacima na sajtu Koridora Srbije on se još uvek vodi kao vršilac dužnosti direktora.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.