Vesti iz zemlje

04.09.2019. 15:46

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

CINS: SNS botovi imali pristup Kuriru i Espresu

Botovi Srpske napredne stranke imali su pristup sajtovima Kurira i Espresa gde su mogli da ostavljaju na hiljade pluseva i minusa na komentare, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Ovo je pokazala analiza koda aplikacije VotR2, koju je internet tim SNS koristio, a koja sadrži informacije iz kodova sajtova Kurira i Espresa, navodi CINS.

Kako piše CINS, iz koda VotR2 se vidi da je aplikaciju bilo dovoljno instalirati na mobilni telefon i tako pristupati ovim sajtovima. 

Iako aplikacija više ne postoji na Google Play Store, dostupna je na barem jednom od stranih sajtova koji sakupljaju aplikacije (APKMonk), a Centar za istraživačko novinarstvo Srbije otkriva da je pristup sajtovima medija na sličan način još uvek moguć.

VotR2 je lak za korišćenje – nakon preuzimanja i pokretanja aplikacije na telefonu, sudeći po analiziranom kodu, korisnik dobija šifru koju treba da potvrdi kroz program na svom računaru.

Aplikacija potom nastavlja da radi bez dalje naredbe korisnika, odnosno „u pozadini” telefona, gde obavlja posao za koji je napravljena – postavlja pluseve i minuse na postojeće komentare na sajtovima Kurira i Espresa.

Glasanje se odvija automatski na svakih šest sekundi i na jedan komentar se može glasati do pet puta, nakon čega aplikacija prelazi na sledeći komentar. Glasanje se vrši sa spiska komentara, uz precizno uputstvo da li treba ostaviti pozitivan ili negativan utisak.

Ovo je moguće jer se u kodu aplikacije VotR2 nalaze linkovi koji vode na komentare na vesti dva medija.

Uz pomoć nekoliko stručnjaka CINS je analizirao kod i došao do podataka o IP adresi „77.46.148.99”, a provera je pokazala da je vlasnik ove adrese Srpska napredna stranka. 

Centar navodi da je SNS u martu 2016. godine registovao ovu IP adresu na adresi sedišta stranke, u ulici Palmira Toljatija 5 na Novom Beogradu.

„Prema rečima stručnjaka, da bi aplikacija mogla na ovaj način da pristupa sajtovima Kurira i Espresa, mediji su morali Srpskoj naprednoj stranci (SNS) da omoguće pristup, ili da im neko „hakuje” mobilne aplikacije. Treća opcija je nedovoljna zaštita“, piše CINS.

PROČITAJTE JOŠ:

Bivši bot opisuje kako izgleda SNS internet tim (VIDEO)

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.