Vesti iz zemlje

10.05.2017. 10:14

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Direktor, rukovodioci i predsednici sindikata ‘Laste’ spiskali u restoranu 5,9 miliona dinara

Državna revizorska institucije (DRI), utvrdila je niz nepravilnosti u poslovanju saobraćajnog preduzeća Lasta.

U izveštaju se navodi da je preduzeće tokom 2015. godine uz otpremnine napustilo 640 ljudi za koje je konstatovano da su „višak“, a na njihova radna mesta je posle manje od tri meseca primljeno 310 novih radnika, pišu Novosti.

Kako navodi Blic, unutrašnja kontrola preduzeća Lasta otkrila je da su njeni vozači tokom petogodišnjeg perioda oštetili preduzeće za 140.000 evra. 

U dokumentu DRI na 239 strana, koji prenose Novosti, obrazložen je niz nepravilnosti. 

Jedna od tih nepravilnosti je da zaposleni na istim pozicijama imaju drastično različite plate, sa koeficijentima od 2 do 3,98, što znači da automehaničari rangirani za isti posao imaju čak 26 različitih zarada, navode Novosti. 

„Preduzeće je kao jedini kriterijum koristilo princip dobrovoljnosti i na ime otpremnina isplatilo iznos od 386,6 miliona dinara. Zaposlili su ljude bez pribavljene saglasnosti Vlade Srbije, što nije u skladu sa zakonom o budžetskom sistemu i s Uredbom o postupku za pribavljanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno angažovanje korisnika javnih sredstava“, objašnjavaju revizori. 

DRI je stavio kao zamerku i to što su se u restoranu preduzeća besplatno posluživali direktor, rukovodioci sektora i predsednici dva sindikata, a da se ne zna po kojim kriterijumima su se gostili. Troškovi reprezentacije su 5,9 miliona dinara, odnosno 47.000 evra i najvećim delom se odnose na ugostiteljske usluge i utrošak hrane i pića u restoranu preduzeća, kao i u drugim ugostiteljskim objektima. 

„Društvo nema usvojen pravilnik o reprezentaciji kojim bi bili utvrđeni uslovi pod kojima određeni zaposleni mogu, do određenih iznosa i za koje poslovne svrhe koristiti sredstva za reprezentaciju“, objašnjavaju za Novosti u DRI. 

Novi direktor Laste, Veljko Vukobratović, u odgovoru Novostima ističe da će to preduzeće postupiti po svim preporukama koje stoje u izveštaju DRI. 

„Služba unutrašnje kontrole Laste je dobila nalog da proveri sve nepravilnosti navedene u izveštaju DRI i po tom nalogu se postupa“, ističe Vukobratović. 

Blic navodi da je 114 vozača Laste osumnjičeno da je proneverilo novac koji su dobili za troškove prilikom putovanja u Nemačku, čime je preduzeće oštećeno za 140.000 evra. 

Više tužilaštvo je započelo i obavilo veći deo istrage zbog obima pronevera i velike sume novca, a vožači su osumnjičeni za prevare u službi. 

Pronevere novca namenjenog za službena putovanja dešavale su se u periodu od 2011. do 2016. godine, a inicijalnu krivičnu prijavu podnelo je novo rukovodstvo Laste. 

Njihova unutrašnja kontrola je, istražujući pojedine nepravilne račune koje su vozači donosili sa putovanja, utvrdila da je šteta naneta preduzeću 139.600 evra, stoga je odmah podneta krivična prijava Tužilaštvu, navodi Blic. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.