Vesti iz zemlje

04.11.2018. 10:29

RTS

Autor: Ministarstvo obećalo

Do kraja godine isplata zaostalih davanja porodicama sa decom

Ministarstvo obećalo

Četiri meseca se primenjuje Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom. Iz resornog ministarstva navode da će do kraja godine biti ispunjena sva zaostala davanja i da je moguća izmena zakona zbog žena sa visokim primanjima, kako ne bi bile diskriminisane.
Branko i Jasna imaju troje dece. Najmlađa Selena ima devet meseci. Za novčanu naknadu su se prijavili, i ona je u njihovom slučaju stigla na vreme.
„Kada je stupio novi zakon na snagu, stiglo je obaveštenje da se podnesu nova dokumenta. Predala sam da su deca redovno vakcinisana i da su redovni učenici. Nakon mesec dana od predaje dokumenata stiglo je rešenje na 120 meseci primanja u jednakim mesečnim ratama“, navodi Jasna Ćirović Josifović iz Leševa.
Snežana ima tri ćerke. Anđela se rodila u februaru. Roditeljski dodatak stigao je u poslednji čas.
„Bila sam sumnjičava, nisam baš verovala. Svaki dodatak je naravno bitan i ima ga u svim razvijenim zemljama, tako da ne mogu da kažem da je ovo neko veliko iznenađenje, trebalo je to odavno da bude“, navodi Snežana Miletić iz Godačice.
Novčana pomoć predviđena je Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom koji je na snazi skoro godinu dana. Iako je predviđena podrška veća nego ranije i dalje ima propusta.
„Ne obezbeđuje osnovnu podršku koja je potrebna porodicama koje su već finansijski ugrožene tako da možete da se nađete u situaciji da tokom čitavog porodiljskog primate platu od 900 ili 2.000 dinara. I drugi ključni problem koji vidim sa novim zakonom je da žene koje imaju veća primanja apsolutno kažnjava i poručuje – nemojte da rađate zato što trenutno njihove plate, bez obzira na to što one uplaćuju poreze i doprinose i sve dažbine koje treba na pet plata, ako žena koja ima veću platu ostane u drugom stanju ona mora po novom zakonu da bude ograničena na tri plate i to je diskriminacija“, smatra Jovana Ružičić iz Centara za mame.
„Izmene zakona ako bude potrebe“ 
Iz Ministarstva poručuju da će, ukoliko bude potrebe, biti izmena i dopuna zakona kako bi status svake žene i deteta bio bolji.
„Pratimo individualni status svake žene i svakog deteta, a posebno onih žena koja su imala najveća primanja pa je sada osnovica za njihove obračune tri prosečne plate i onih žena koje su radile manje od 18 meseci“, navodi Slavica Đukić Dejanović, ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku.
Do kraja godine će, objašnjava, imati kompletnu isplatu i biće ispunjena sva zaostala davanja.
„Bilo je određenih administrativnih poteškoća ali je najveća prednost to što se više ne ide preko poslodavca, pa onda poslodavac daje majkama novac. Svaka žena će na svoj račun dobijati sredstva i time ćemo u budućem periodu izbeći ovaj zaobilazni put za finansijska davanja“, dodaje Đukić Dejanovićeva.
Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom usvojen je u decembru prošle godine. Stupio je na snagu 1. januara, a njegova primena počela je od 1. jula. Po tom zakonu, za prvo dete isplaćuje se 100.000 dinara jednokratno, za drugo 154.000, treće 278.000, a za četvrto 370.000 dinara na 24 mesečne rate.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.