Vesti iz zemlje

25.02.2016. 11:45

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

‘Efektiva’ iznela probleme CHF kredita Delegaciji EU

Udruženje bankarskih klijenata Efektiva saopštilo je da su juče  imali sastanak u Delegaciji Evropske unije za Srbiju na kom su razgovarali o gorućim problemima potrošača i korisnika bankarskih usluga.

Kako su naveli, primio ih je gospodin Freek Janmat kao Direktor ekonomskog odeljenja Delegacije.

„Prezentovali smo suštinu problema CHF kredita, neefikasnost pravosuđa u Srbiji, zatvorenost medija i odsustvo bilo kakve komunikacije sa državnim organima koji ignorišu probleme građana“, stoji u saopštenju.

Kako navode, ukazali su i na nedostatke zakonske regulative po kojoj su potrošači zaštićeni Ustavom Srbije, ali i Zakonom o zaštiti potrošača koji predviđa institut kolektivne zaštite.

„Međutim, ovaj zakon se ne odnosi na korisnike bankarskih usluga koji su pokriveni sektorskim Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji u sebi nema mogućnost kolektivne zaštite, tj podnošenja kolektivne tužbe, čime smo signalizirali uticaj države u zaštiti banaka. To se ogleda i u činjenici da država Srbija jedina u regionu nije trajno rešila problem CHF kredita i izneli smo poznati stav o konverziji CHF kredita u EVRO, po uzoru na Hrvatsku“, kažu iz Efektive.

S obzirom da, kako navode, država Srbija teži Evropskoj uniji, ukazali su i na sporost pravosuđa, kao i na kontradiktornost sudske prakse koja u identičnim slučajevima donosi različite odluke.

„Većina naših zapažanja je propraćena značajnim interesovanjem“, stoji u saopštenju.

„Sastanak je bio konstruktivan i kontakt sa delegacijom će biti nastavljen, a očekujemo i konkretnu pomoć u posredovanju ka državnim organima. Očekujemo da nas uskoro primi i gospodin Devenport lično“, zaključuju članovi ovog udruženja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. Ma kakva crna pomoć nek se zatvore. Najbolji opstaju. Tamo gde je normalan turizam ti će i opstati, a ovi što su pohrlili da grade i prave hotele po Srbiji gde god im dune neka ih nek propadnu, pa nije to posao od državne važnosti ima mnoštvo drugih i većih problema. Još iz budžeta da im plaćamo, bože sačuvaj, a poljoprivreda nam izumire, kultura na izdisaju, prosvetari samo što ne postanu prosjaci, medicinari rade u šupama!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.