Vesti iz zemlje

27.01.2020. 12:38

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Energoprojekt: Od spornog preuzimanja do ugovora od 17 miliona evra

Ugovor kojim je kompanija Energoprojekt dobila posao izgradnje tornja za kontrolu leta na beogradskom aerodromu, vredan skoro 17,5 miliona evra, objavljen je u najnovijem izdanju Službenog glasnika.

Konzorcijum koji čine Energoprojekt visokogradnja, Energoprojekt oprema i kompanija EMPEX radiće na izgradnji aneksa zgrade Centra kontrole letenja Beograd i novog tornja Aerodromske kontrole letenja.

Tačna vrednost posla iznosi 17.443.869 evra bez PDV-a, vidi se u obaveštenju o zaključenom ugovoru objavljenom u Službenom glasniku. Naručilac posla je Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA), a posao se finansira iz kredita Evropske investicione banke.

Energoprojekt visokogradnja i Energoprojekt oprema deo su Energoprojekt holdinga, akcionarskog društva čiji je većinski vlasnik 2017. godine postao biznismen Dobroslav Bojović.

Dunav društvo za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom, ćerka firma Dunav osiguranja čiji je vlasnik država Srbija, prodala je 3,43 odsto akcija Energoprojekt holdinga tada nepoznatom kupcu u januaru 2017.

Nije poznato ko je i zašto doneo odluku da državno preduzeće proda svoj udeo, a tadašnji premijer Aleksandar Vučić tvrdio je da su „pojedina državna preduzeća“ prodala svoje akcije a da nisu obavestila vladu.

Nakon toga akcije je u februaru prodao i East Capital (Lux) – Balkan fund, takođe kupcu koji nije bio poznat.

Tadašnje rukovodstvo Energoprojekta optužilo je Bojovića da zajedno sa povezanim licima stoji iza ovih transakcija, i da ova lica nisu postupila u skladu sa zakonom.

Komisija za hartije od vredosti utvrdila je da su Bojović i njegova preduzeća GP Napred i Napred razvoj delovala zajedno sa kompanijama Jopag i Montinvest Properties, povezanih sa Vitomirom Perićem, u preuzimanju Energoprojekta.

U rešenju Komisije od 16. juna 2017. navodi se da su ova lica imala zakonsku obavezu da objave ponudu za preuzimanje akcija Energoprojekt holdinga, budući da su 31. januara te godine zajedničkim delovanjem stekli preko 25 odsto udela u kompaniji.

Međutim, nakon toga država nije reagovala, a Bojović je nastavio da kupuje akcije tog preduzeća, koje zajedno sa povezanim firmama posluje na velikim infrastrukturnim projektima kao što su izgradnja Beograda na vodi i Koridora 11.

Trenutno Bojovićev Napred razvoj a.d. poseduje 41,4 odsto akcija Energoprojekt holdinga, dok Montinvest i Jopag imaju skoro identičan udeo od po 5,1 odsto.

PROČITAJTE JOŠ:

KAKO JE DRŽAVA IZGUBILA ENERGOPROJEKT: Čudne slučajnosti i zanimljive sekunde

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.