Vesti iz zemlje

08.02.2019. 14:46

Autor: Nikola Jovanović

Evropska unija izdvojila 2,1 milion evra za 106 preduzetnika s juga Srbije

Evropska unija je izdvojila 2,1 milion evra za nabavku nove opreme za 106 preduzetnika, mikro i malih preduzeća sa jugoistoka i jugozapada Srbije.
Novac je izdvojen preko razvojnog programa EU PRO u cilju da se doprinese povećanju konkurentnosti lokalne privrede. Ideja je da ta preduzeća unaprede svoju proizvodnju i otvore nova radna mesta. 
Preduzetnici, mikro i mala preduzeća koja se bave proizvodnjom hrane, nameštaja, tekstila i odeće, preradom drveta i metala, informacionim tehnologijama i drugim privrednim delatnostima dobiće opremu koja će doprineti većoj produktivnosti, lancu vrednosti lokalnih dobavljača, poboljšanju kvaliteta i asortimana proizvoda, i otvaranju novih radnih mesta, ističe se u saopštenju EU PRO. 
Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici rekao je da Evropska unija pruža podršku sektoru malih i srednjih preduzeća koja kako u Srbiji tako i u zemljama EU čine 90 odsto privrede i imaju vodeću ulogu u ostvarivanju privrednog rasta i povećanja zaposlenosti. 
„Kroz reforme koje se sprovode u okviru procesa pridruživanja i podršku u vidu bespovratnih sredstava iz IPA fondova, mi nastavljamo da podržavamo dobre poslovne ideje, pomažući srpskim kompanijama da razviju svoje potencijale za dalji rast i otvaranje novih radnih mesta“, rekao je ambasador Fabrici, a navodi se u saopštenju.
Kako se očekuje, uz novu opremu preduzeća će već tokom prve godine zaposliti 255 ljudi, što je povećanje od 25 procenata u odnosu na trenutni broj zaposlenih. Takođe, za godinu dana izvoz ovih firmi na godišnjem nivou trebalo bi da bude veći za dva miliona evra, a za tri godine čak za šest miliona evra. 
Preduzeća će, kako je to javnim pozivom bilo predviđeno, finansijski učestvovati u nabavci opreme sa 1,1 milion evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.