Vesti iz zemlje

27.11.2018. 14:42

Nova ekonomija

Autor: Kosovska Mitrovica

Festival „Van okvira“ i deset godina inkuluzije u umetnosti

Grupa „Hajde da…“ organizuje osmi po redu festival angažovanog teatra, pod nazivom „Van okvira/Off Frame“. 
Ove godine festival će biti posvećen obeležavanju deset godina inkluzivnog rada Grupe „Hajde da…“ u izvođačkim umetnostima.
Inkluzivni programi Grupe „Hajde da…“ su nastali kao potraga za odgovorom na pitanje da li osobe sa invaliditetom i pripadnici drugih osetljivih grupa mogu biti ravnopravni učesnici umetničkih i kreativnih procesa i da li će ih društvo drugačije percipirati ako ih doživi kao aktere u polju kulture i umetnosti.
Program ovogodišnjeg izdanja festivala se sastoji iz tri dela:

Mapiranje – 26. novembar, 20h, Magacin u Kraljevića Marka br. 4

Mapiranje će okupiti razne aktere u polju inkluzije u kulturi i umetnosti i podstaći dijalog o tome šta se „desilo“ na polju inkluzije u kulturi u proteklih deset godina (kao i onome šta je toj deceniji prethodilo i šta se dalje planira). Među učesnicima „Mapiranja“ će biti prevashodno oni sa kojima je Grupa „Hajde da…“ sarađivala tokom svog rada, ali je događaj otvoren za sve koji žele da ukažu i na druge inicijative i dostignuća u ovom polju. Ovo će biti prilika da se prisetimo da je u inkluzivnim radionicama savremenog plesa i fizičkog teatra (koje smo do sada realizovali) učestvovalo oko sedamsto osoba, među kojima je bilo osoba bez i sa invaliditetom (gluve i nagluve osobe, slepe i slabovide, korisnici/ice kolica), mladih sa teškoćama u razvoju, ratnih veterana, pripadnika LGBTQ populacije, osoba sa teškoćama u domenu mentalnog zdravlja, kao i umetnika različitih profila. 

Prezentacija i diskusija o video-istraživanju o inkluziji u obrazovanju i umetnosti – 27. novembar, 20h, Ostavinska galerija (Kraljevića Marka br.8)

„Stavovi umetnika i zaposlenih u umetničkim školama i na umetničkim fakultetima u Beogradu o inkluziji u obrazovanju i umetnosti” je istraživanje u video formi i sastoji se od 40 intervjua koji su video dokumentovani sa umetnicima i profesorima sa umetničkih fakulteta i srednjih umetničkih škola. Rezultat istraživanja je svojevrsna video-publikacija, čiji će delovi biti prikazani tokom ove prezentacije, a okupljeni pozvani da razgovaraju o stavovima profesora koji su u ovom istraživanju zabeleženi.

Inkluzija u izvođenju  – 28. novembar, 20h, Malo pozorište „Duško Radović“ (Aberdareva 1)

Inkluzija u izvođenju je deo programa festival, u okviru koga će zainteresovani moći da prikažu izvođački materijal koji je podstaknut nekim inkluzivnim umetničkim produktom koji je na njih ostavio snažan utisak. Stoga, ovo će biti predstavljanje različitih referenci u inkluzivnom umetničkom polju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.