Vesti iz zemlje

27.01.2020. 19:40

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Firma navodno bliska Dodiku dobila posao u Srbiji vredan 2,2 miliona evra

Državno preduzeće Koridori Srbije dodelilo je ugovor vredan skoro 2,2 miliona evra kompaniji iz Bosne i Hercegovine koje je bila pod istragom u toj državi zbog poslova koje su sa njom sklapale vlasti Republike Srpske.

Kako se vidi iz obaveštenja o zaključenom ugovoru, Koridori Srbije potpisali su ugovor o izgradnji saobraćajnice „Sopot“ sa srpskim ogrankom kompanije Integral inženjering, za tačno 2.179.164,83 evra.

Ova firma u vlasništvu je Integral inženjeringa iz Bosne i Hercegovine, a mediji poput Forin polisija (Foreign Policy) nazivaju njenog vlasnika Slobodana Stankovića „odanim tajkunom i prijateljem [Milorada] Dodika„.

Kako je pisao bosanskohercegovački Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), uspon Integral inženjeringa počeo je nakon dolaska na vlast Milorada Dodika, 1998. godine. Dodik je tada postao premijer, a danas je član Predsedništva BiH.

Integral je 1997. godine ugovorio poslove u vrednosti oko 3,5 miliona evra, dok je deset godina kasnije imao ugovorene poslove vredne 110 miliona evra, pisao je CIN. Tokom godina firma je prerasla u konglomerat koji sada ima šest ogranaka, prema podacima sa sajta kompanije.

Integral inženjering bio je angažovan na brojnim javnim radovima u Bosni i Hercegovini, a revizori u Republici Srpskoj upozoravali su na „nepravilnosti u postupcima dodele ugovora Integralu“.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pokrenulo je 2008. godine istragu poslova koje je Vlada RS sklapala sa Stankovićevim Integralom i kompanijom Integra inženjering, u vlasništvu njegove supruge Slavice Stanković.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) tvrdila je da je budžet Republike Srpske oštećen za oko 57,5 miliona evra u poslovima sa tim kompanijama.

Iste godine, Vlada RS nije odgovorila na zahtev da dostavi kopije poreskih prijava ovih firmi Tužilaštvu i SIPA, ali je 2009. godine Investiciono-razvojna banka Republike Srpske dodelila kredite Integri i Integralu u ukupnom iznosu od oko pet miliona evra.

Bosansko Tužilaštvo obustavilo je istragu 2015. godine, a Slobodan i Slavica Stanković dobili su od Saveta ministara BiH odštetu od po 900.000 konvertibilnih maraka (oko 450.000 evra) zbog dužine trajanja istrage, pisali su mediji.

PROČITAJTE JOŠ:

Milijardu i po za stručni nadzor na pruzi Beograd-Budimpešta

Kako se stambene zajednice zadužuju kod banaka

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.