Vesti iz zemlje

28.10.2019. 11:58

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Firme iz Kladova prave pontone u Beogradu

Firme iz Kladova, Shipyard Kladovo i Đerdap Usluge, dobile su posao izgradnje dva pontona u Beogradu za 43,1 milion dinara sa PDV-om.

U odluci o dodeli ugovora objavljenoj na Portalu javni nabavki, Sekretarijat za privredu navodi da su ove kompanije bile jedini ponuđači u postupku javne nabavke radova. 

Podsećamo, Grad je krajem maja doneo odluku o izgradnji dva gradska pontona, da bi u septembru raspisao tender za izgradnju dva pontona-pristaništa za brodove sa ciljem, kako su naveli, daljeg razvoja nautičkog turizma. 

„Nautički turizam ne podrazumeva samo velike putničke brodove, već i rečne jahte, kako stranih turista, tako i sve veći korpus domaćih [turista]“, precizirao je Sekretarijat za privredu u konkursnoj dokumentaciji. 

Jedno od novih gradskih pristaništa će se nalaziti na levoj obali Save, u novobeogradskom Bloku 45, dok je izgradnja drugog predviđena na desnoj obali Dunava, u gročanskom naselju Vinča. Radovi će se izvoditi po idejnom projektu koji je izradio novosadski AXIS građevinski biro.

Rok za završetak radova je 60 dana od započinjanja izgradnje. Uslovi konkursa, između ostalog, predviđaju i da je ponuđač do sada uspešno isporučio barem tri objekta iste ili slične namene vrednosti ne manje od 72 miliona dinara.

U konkursnoj dokumentaciji nevedeno je da je Beograd već o svom trošku uredio, očistio i betonirao dve lokacije predviđene za postavljanje pontona, kao i da je obezbedio priključak za vodu i struju za buduće objekte. 

Republička Agencija za upravljanje lukama procenjuje da bi broj nautičkih turista u Srbiji do 2025. godine mogao da se uveća na preko 100.000 godišnje. 

PROČITAJTE JOŠ: PRAG NA VODI: KULTURA, PLUTAJUĆI BAZENI i BRODOVI

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.