Vesti iz zemlje

01.08.2019. 22:11

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Godinu dana obavezne Dina kartice

Godinu dana otkako su banke u obavezi da svojim klijentima izdaju domaću Dina karticu, izdato je više od 2,3 miliona ovih kartica, a naknade za kartičarska plaćanja su značajno smanjene, pokazuju podaci Nardone banke Srbije koje je nedavno iznela guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Podsećamo, prošle godine usvojen je zakon o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica. Član 9, čija je primena počela 17. avgusta 2018. uveo je obavezu izdavalaca platnih kartica da svakom korisniku platnog računa koji to želi izdaju bez naknade platnu karticu za koju se obrada transakcija obavlja u zemlji. U ovom trenutku jedina kartica koja zadovoljava te uslove jeste domaća kartica DinaCard. 

Prema podacima koje je na skupštinskom odboru za finansije navela guvernerka Tabaković, zaključno sa krajem jula 2019. Master card ima  2,25 miliona  izdatih kartica, a trošak prema tom kartičnom sistemu iznosi 20.558.133 evra.

Viza ima oko tri miliona izdatih kartica,  a trošak prema tom sistemu iznosi 16,617 miliona evra.

 

Dina kartica ima 2,3 miliona kartica, dok je trošak prema ovom sistemu 885.000 evra. 

Prema istom zakonu, međubankarska naknada koja je znosila 1,2 i 1,3 odsto na debitne i kreditne kartice snižena je na 0,2 i 0,3 odsto. Ta međubankarska naknada je bila glavni generator visoke provizije koju su kartičari naplaćivali mali trgovcima.

Naime, banka koja je postavila POS terminal za prijem kartica kod  trgovca, plaća tzv. međubankarsku naknadu banci koja je izdala karticu potrošaču. U praksi, banka primalac prevaljuje tu naknadu na trgovce, preko trgovačke naknade, koji taj trošak ugrađuju u cenu robe i usluga. 

Guvernerka je na odboru rekla da su svi ispoštovali zakon, da se provizije se smanjuju i da su drastično snižene naknade za kartična plaćanja.

„Danas se fokus banaka sa izdavanja kartica prebacuje na ponudu POS uređaja malom i srednjem trgovcu”, kazala je guvernerka. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.