Vesti iz zemlje

13.12.2018. 16:02

Autor: Goran Vesić

Health Tech Lab otkriva inovacije u zdravstvu 20. decembra u Muzeju nauke i tehnike

Kako eko motori i bicikli mogu pomoći zdravstvu? Kako se može olakšati posao defektologu sa pacijenatima? Da li se može povezati prvu pomoć, eco&digital (ekološke inovacije i svet tehnologija)?
Odgovori na ova pitanja biće dati tokom osmog susreta organizacije Health Tech Lab koja se bavi jačanjem ekosistema za inovacije i tehnologiju u sektoru zdravstva.
Health Tech Lab vas poziva na događaj 20. decembra od 18 časova i otvara vrata radoznalosti, umrežavanju i znanju na nesvakidašnjem mestu: u Muzeju nauke i tehnike u Dobračinoj 51.
Organizacija postoji od januara 2018. godine zahvaljujući osnivačima Dr. Ivani Kostić koja je doktorirala na MIT-u i Damjanu Damnjanoviću , marketinškom stručnjaku, dugogodišnjem borcu za prava pacijenata i osnivaču udruženja Plavi krug koji predstavlja pacijente sa dijabetesom.
Health Tech Lab sprovodi u delo nekoliko ciljeva: promoviše već postojeća rešenja u zdravstveno-tehnološkim ekosistemima, formira inovativna rešenja, kao i pruža podršku za njihov kontinuirani rast.
Do sada su održali 7 meetup-a za više stotina posetilaca, od čega su dva susreta bila tokom međunarodnih konferencija FabBelgrade 2018 i Smart City festival 2018. Uključili su i lokalne zdravstvene i biotehnološke startape u internacionalnu obuku – Startup Jerusalem koja je održana u Izraelu tokom jeseni 2018. godine.
Na decembarskom meetup-u Health Tech Lab-a da govoriće  Srđan Štoponja, Milica Đurić, Sveta Simić i Andreja Gluščević.
Srđan Štoponja govoriće ispred E-prime -a, kompanije za prvi eko-električni bicikl u Srbiji i svetu. Videćemo premijerno kako bicikl radi i kako se može primeniti u zdravstvenoj zajednici za spasavanje života.
Milica Đurić, Direktorka Inovacionog centra Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu objasniće kako se svako može uključiti u rad ove organizacije.
Inovacioni centar sarađuje sa brojnim inostranim bolnicama tako što izrađuje i testira svoja rešenja zajedno sa lekarima i pacijentima. Na događaju posebnu pažnju ćemo posvetiti rešenjima za decu sa autizmom i videti u čemu je njihova inovativnost i jedinstvenost.
Sveta Simić će  se obratiti u ime Moto Greeny. Objasniće zašto se prvi eko motor proizvodi baš u Srbiji. Daće odgovor i na to kako on motor pomaže službi hitne pomoći i ujedno ne zagađuje okolinu.
Andreja Gluščević, osnivač  PALGO smart predstaviće aktivnosti vezane za digitalnu tranformaciju gradova u Srbiji koja je u jeku. PALGO smart se bavi brojnim pitanjima održivog razvoja i javne politike, a kako će Health Tech Lab sarađivati sa njima na digitalizaciji zdravstva u Srbiji objaviće baš 20. decembra.
Od juna 2018. Health Tech Lab je član prestižne evropske strukovne organizacije: European Connected Health Alliance (ECHA). Cilj im je da kroz buduće aktivnosti u ECHAlliance omoguće jačanje srpskog healthtech ekosistema i to pre svega kroz brojne saradnje i finansiranje, razmenu znanja, vidljivost na svetskom tržištu i sl.
Ulaz je besplatan, ali je potrebno da se svi zainteresovani prijave ovde zbog ograničenog broja mesta.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.