Vesti iz zemlje

29.05.2019. 14:09

Nova ekonomija

Autor: Aleksandra Đenadić, Prvo osnovno tužilaštvo

Indeks prekinutog detinjstva: Srbija bez napretka u brizi o deci

Srbija se ove godine nalazi na 46. mestu u svetu na osnovu brige o decu što je ista pozicija kao prethodne godine, pokazuje Indeks prekinutog detinjstva organizacije Save the Children.

U odnosu na 2018, indeks Srbije je blago pao sa 928 na 927  u ovoj godini.

Indeks prekinutog detinjstva rangira 176 država sveta po tome gde je detinjstvo najmanje, a gdje najviše ugroženo, a sastoji se iz osam indikatora: loše zdravlje, neuhranjenost, isključivanje iz obrazovanja, dečiji rad, maloletnički brakovi, maloletničke trudnoće i ekstremno nasilje.

U odnosu na 2000. godinu, indeks Srbije je porastao za 37 i iznosi sada 927, što znači da je danas manjem broju dece u Srbiji ugroženo detinjstvo nego pre skoro 20 godina.

PROČITAJTE JOŠ:

Što se tiče regiona, Crna Gora napredovala je na Indeksu prekinutog detinjstva za tri mesta i ove godine nalazi se na 50. poziciji.  Bosna i Hercegovina (BiH) zauzima 38. poziciju, u odnosu na prošlu godinu napredovala je za jedno mesto.

Najlošije pozicionirana zemlja je Albanija, na 61. mestu. Međutim, ona je najviše napredovala u regionu zabeleživši skok u odnosu na prošlogodišnju 77. poziciju.

Prvo mesto na listi zauzima Singapur, a za njim slede Finska i Švedska, kao i Slovenija koja sa Norveškom deli  treće mesto.

Indeks je deo Globalnog izveštaja detinjstva koji pokazuje da su se okolnosti za decu poboljšale u 173 od 176 zemalja u proteklih 20 godina.

Najdramatičniji napredak ostvaren je među najsiromašnijim zemaljama sveta. Sijera Leone ostvarila je najveće poboljšanje od 2000. godine, nakon čega slede Ruanda, Etiopija i Niger. Centralnoafrička Republika se nalazi na posljednjem mestu, uz Niger koji se – uprkos nedavnom napretku – nalazi na dnu liste, kao i Čad.

Procenjeno je da je 970 miliona dece ostalo bez detinjstva u 2000. godini, zbog događaja koji su menjali njihove živote. Taj broj danas je smanjen na 690 miliona. To znači da najmanje 280 miliona dece u svetu ima bolje šanse da odrasta zdravo, obrazovano i sigurno nego u bilo koje vreme u protekle dve decenije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.