Vesti iz zemlje

15.05.2019. 10:38

Večernje novosti

Autor: Aleksandra Đenadić, Prvo osnovno tužilaštvo

Kuvari iz Srbije spremaju dalmatinske specijalitete

Kuvari i konobari iz Srbije i ove godine pripremaće specijalitete na hrvatskom primorju, ne bi li spasili njihov turizam koji već godinama ima problema sa angažmanom sezonskih radnika, pišu Novosti.

Iako su se rezervacije za ovogodišnju sezonu smanjile i to za oko 15 odsto, Hrvati i dalje imaju veliku potrebu za zapošljavanjem stranaca, jer njihovi sunarodnici masovno odlaze na rad u inostranstvo.
PROČITAJTE JOŠ:

Mnogi restorani na Jadranu bili bi čak i zatvoreni da nema radnika iz Srbije, a kako za Novosti kaže vlasnik nekoliko splitskih restorana, Srbi odlično pripremaju dalmatinske specijalitete.

Kako vlasnik navodi, on srpske radnike plaća mesečno od 2.000 do 5.000 evra i dodaje ovi sezonski radnici svakako mogu više da zarade na Jadranu nego kod kuće.

U Hrvatskoj čak postoje i specijalne agencije koje nude radnike iz Srbije za hrvatsko tržišno područje, a kako se navodi konobari mogu da računaju na početnu platu od 1.000 evra, dok kuvari sa redovnim angažmanom i dežurstvima mogu zaraditi mnogo više.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.