Vesti iz zemlje

01.11.2018. 12:56

Danas

Autor: Profesor Velimir Lukić o odluci NBS

Niko nije odgovarao za pogibiju 39 radnika

Od početka godine u Srbiji je na radnom mestu stradala 41 osoba, a cele prošle godine je radeći stradalo 39 ljudi, piše Danas.
Najviše tragedija bilo je na građevini – čak deset, dok je devetoro poginulih radilo u industriji metala. Ni za jednu od tih pogibija niko nije odgovarao, piše ovaj list.
„Samo je jedan poslodavac prošle godine kažnjen maksimalnom kaznom od milion dinara za ugrožavanje bezbednosti na radu, ali niko nije odgovarao po krivičnim prijavama inspekcije za rad za smrt nekog od 39 nastradalih na javnom mestu“, rekla je Marina Furtula, direktorka Uprave za bezbednost na radu.
Ona je istakla kako su dobro montirane skele na gradilištima u Beogradu „više izuzetak nego pravilo“ i osim na poslodavce, apelovala je i na sudsto da predmete koji se tiču smrti radnika rešavaju u zakonskom roku.
Za smrt radnika je uvek neko odgovoran, želimo da utvrdimo odgovornost, dodala je, uz konstataciju da prekršajne prijave najčešće zastarevaju.
Direktor Inspektorata za rad Stevan Đurović kaže da su kazne male, ali naglašava da je problem u tome što se slučajevi ne rešavaju, tako da imamo 47 odsto onih koji zastare i tako nikad ne budu rešeni. On je dodao da je inspekcija ove godina uradila 15.000 više nadzora nego prošle, kao i 31 odsto više kontrole statusa.
Od početka godine, kako je preneo, utvrdili su da je bilo oko 22.000 radnika koji su radili na crno. 
„Od toga više od 21.000 je zasnovalo radni odnos nakon toga, čime smo budžet dopunili sa dve milijarde dinara“, kaže Đurović.
Predsednica sindikata putara Sonja Vukanović upitala je kako je moguće da poslodavac koji ne uplaćuje doprinose radnicima, koji krši sve moguće propise, radnička prava, ne odrađuje poslove kako treba – i dalje učestvuje na konkursima i dobija posao. Ona je podsetila i na to da je šest radnika stradalo radeći na Koridoru 10, ali da za to niko nije odgovarao. Dodala je da su to, uglavnom, bili radnici na crno i da njihove porodice nisu obeštećene.
Ministar rada Zoran Đorđević je rekao da je svaki izgubljeni život za njega poraz, i najavio da će to Ministarstvo „redovno javno objavljivati svaki incident koji se dogodi, dok će poslodavci za koje se utvrdi odgovornost snositi prekršajnu i krivičnu odgovornost“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.